Najduže pomračenje Meseca u ovom veku 27. jula donosi bitne promene na emotivnom planu!

Krvavi Mesec će 27. jula 2018, izazvati najduže pomračenje u 21. veku. Pazite se ovog potpunog pomračenja, ali budite spremni i na ostvarenje najveće želje 

FraukeFeind / Pixabay



Krvavi Mesec će u julu izazvati najduže pomračenje u 21. veku.Istovremno, Mars će izgledati svetlije nego inače, pošto će tada biti najbliži Zemlji u poslednjih 15 godina.

"To je sjajno! To je stvarno lepa i retka prilika da vidimo pomračenje Meseca pored Marsa na noćnom nebu. Imaćemo dva sjajna objekta, što je odlična prilika za fotografe", izjavio je za Tajms astronom Robert Masej iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

Do pomračenja, koje će trajati sat i 43 minuta, doći će 27. jula.

Razlog tolikog trajanja je to što će se Mesec naći na jednoj od najudaljenijih tačaka od Zemlje, što znači da će njeogva senka biti veća nego tokom uobičajenog pomračenja.

Pomračenje će biti najbolje i najduže vidljivo na jugoistoku Evrope, naovde naučnici.

Građani Srbije imaće priliku da u noći između subote i nedelje, 27. na 28. jula, posmatraju pomračenje Meseca, koje će uz stručne komentare moći da se posmatra i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu, saopšteno je iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20:01 (u Beogradu) pa do njegovog izlaska iz polusenke 28. jula u 01:29.

Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva Mesec će početi da ulazi u Zemljinu senku u 20.24, 21:30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja.

U 22:22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mesec će biti u 23:13, kada će početi da izlazi iz senke i to će biti kraj totaliteta.

Poslednji Mesečev kontakt sa Zemljinom senkom dogodiće se u 00:19 (subota, 28. juli).

U objašnjenju se navodi da je Sunce, nama najbliža zvezda, obasjava sve svoje hladne pratioce, pa zato oni imaju senke i polusenke iza sebe.

Sa njegovim približavanjem senci vidljivi deo Sunčeve površine je sve manji, da bi ono iz senke postalo potpuno nevidljivo.

Zemljina senka je duga oko 1,5 milion kilometara. Kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje uđe u njenu polusenku, odnosno senku govori se o pomračenjima Meseca polusenkom ili senkom, koja mogu biti delimična ili potpuna (totalna).

Uobičajeno je da se jedno vreme pre prvog kontakta Meseca sa Zemljinom senkom kao i posle poslednjeg na Mesečevoj površini u blizini dodira vidi rumenilo izazvano Zemljinom polusenkom.

Kako je 27. jula Mesec blizu horizonta pri prvom kontaktu sa senkom ova igra "rumenila" je pre prvog kontakta isključena. Kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje uđe u njenu polusenku, odnosno senku govori se o pomračenjima Meseca polusenkom ili senkom Foto: Tanjug/AP

I uopšte sve vreme pomračenja Mesec će biti blizu horizonta, najviše dva pedlja sasvim ispružene ruke.

Iako je u senci Mesečev disk vidljiv obično ima tamno crvenu boju.

Razlog je u tome što se od bele Sunčeve svetlosti kroz Zemljinu atmosferu posle savijanja u njoj do Mesečeve površine probija samo dugotalasna crvena svetlost.

27. jula doći će do totalne lunarne eklipse  u znaku Vodolije. Posebno je bitna činjenica što će se ovo desiti u opozitu sa planetom Mars. Ono što će ovaj astrološki događaj doneti jesu krupne promene na emotivnom planu.

Mars će uticati na pojačanje besa i frustracije što može dovesti do nesmotrenih odluka, reakcija i postupaka. 

Ono što se savetuje jeste da pokušate da ostanete smireni, barem naredne dve nedelje, sve dok traje solarna eklipsa započeta 12. jula. Podsetimo - pomenuta solarna eklipsa donosi krizu samopouzdanja i stres uzrokovan podsvesnim strahovima od neuspeha. Dodajte tome i uticaje lunarne eklipse i jasno vam je kakav period sledi.

Specifičnost ove eklipse je što će ovo biti najduža eklipsa u ovom veku i trajaće 1h i 23 minuta. Odnosno toliko će biti potrebno Mesecu da izađe iz Zemljine senke. 

Lunarna eklipsa ima uticaje poput punog Meseca, samo dosta intenzivnije i direktno se tiče emotivnog života. Utiče na intimne odnose sa partnerom, porodicu i dom. Poželjno je da se u ovom periodu oslobodite emotivnog tereta koji vučete već 6 meseci. 

U ovom periodu svakako očekujte emotivne oscilacije i impulsivne reakcije. Osećaćete se nezadovoljno i nećete imati preterano mnogo strpljenja za bilo šta što zahteva fokusiranost i posvećenost. Biće prisutno osećanje nemira i iščekivanje nečega što samo što se nije desilo. Ovo svakako nije dobar period za bilo kakve iznenadne odluke i poteze na planu ljubavi.


U slučaju povoljnih meteoroloških uslova (vedro nebo) građani će ovu pojavu moći da posmatraju golim okom, dvogledom, a u Beogradu uz stručne komentare i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru (na početku noći), Jupiter, Saturn i Mars. Mars je ovih dana pogodan za posmatranje jer je blizu Zemlje (u opoziciji), poručili su iz Astronomskog društva.

Pun mesec utiče i na naše psihološko, ali i fizičko stanje - povećava emocionalnost, melanholiju, nervozu i razdraganost. Pogodan je i za začeće, tj. da žene ostanu u drugom stanuju. Pun Mesec utiče i na nivo zgrušavanja krvi, odnosno produžuje krvarenje.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар