DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA ZA LETO 2018. u Srbiji i Evropi

Accuweather je objavio svoju vremensku prognozu za leto 2018. godine. Prema njoj, tokom letnjih meseci u delovima zapadne i središnje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature u tim razdobljima prelaziće 32 Celzijusova stepena u Toulouseu i Lyonu, Milanu i Firenci te Frankfurtu i Berlinu. Najekstremnije vrućine dovešće do raste temperatura i do 38 Celzijevih stepeni na jugu Francuske i na severu Italije.

Pixabay



– Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa kasnije tokom ljeta, u avgustu, koji bi mogao biti izuzetno opasan za stariju i mlađu populaciju – kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

– Duga opasnost bit će i loša kvaliteta zraka koja će posebno utjecati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja – dodao je meteorolog Tyler Roys.

Kao posledica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodproječna količina padavina, ovom području prete i povremene jake grmljavinske oluje.

I dok će delove središnje i zapadne Evrope poharati samo mestimične jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom celog leta.

Kombinacija iznadprosječno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati s Mediterana dovešće do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Belorusije.

Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Wroclawu i Varšavi i Minsku. Ove oluje pratiće orkanski vetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u saobraćaju. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima također prete razorne oluje su Muenchen i Dresden, Beč i Vilnius.

Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava na jugu Hrvatske i Italije

Veći dio Evrope može očekivati sušnije leto od prosjeka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima. Krajnji jug Hrvatske i Bopsne i Hercegovine uključen je u to područje. Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava pretiće centralnim, istočnim i južnim i jugozapadnim delovima Bosne i Hercegovine, dok su Posavina i Krajina pod pretnjom velikih suša i visokih temperatura.

Uz mogućnost čestih grmljavinskih nevremena, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije biće pogođena velikim nevremenima koja mogu izazvati i po život opasne poplave, upozorava AccuWeather.

Na ovim se područjima očekuju duga razdoblja s obilnom kišom. Mogla bi trajati i danima.

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do severnog Balkana. Nakon kišovitog marta, usledio je sušni april i takvo bi se vrijeme trebalo nastaviti i tokom većeg dela ljeta.

– Ozbiljna suša nakon hladnog februara i marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama – upozorava AccuWeather.

U nekim delovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta.


PROGNOZA ZA SRBIJU

U međuvremenu je i Republički hidrometeorloški zavod Srbije objavio prijentacionu prognuzu za narednih mesec dana.


U periodu od 20. maja do 01. juna održavaće se period malo toplijeg, ali promenljivog i nestabilnog vremena sa češćom pojavom kiše ili lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Srednja dnevna temperatura vazduha biće u granicama ili iznad višegodišnjeg proseka (od 16ºS do 21ºS). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od 11ºS do 17ºS, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 20ºS do 27ºS. U periodu od 20. do 23. maja, kao oko 30. maja postojaće uslovi za pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i intenzivnim padavinama.

Do sredine juna uspostaviće se malo toplije i uglavnom suvo vreme sa srednjom dnevnom temperaturom vazduha u granicama ili iznad višegodišnjeg proseka (od 16ºS do 23ºS). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od 13ºS do 18ºS, a  najviša dnevna, uz manja kolebanja, od 22ºS do 29ºS. Oko 04., 08., 09., 10., 13. i 15. juna predviđa se pojava kiše mestimično ili lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Oko 09. i 15. juna postojaće uslovi za pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i intenzivnim padavinama.

Prognozirana količina padavina u Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka za posmatrani period sa vrednostima u intervalu od 75 mm na severu do 95 mm na jugozapadu Vojvodine, od 90 mm do 115 mm u ostalim krajevima Srbije, a na planinama oko 125 mm.

Ono što se može očekivati ovog leta, kako je nedavno meteorolog Đorđe Đurić rekao za Blic, svakako su temperature iznad proseka.  Prema njegovim rečima, u julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u proseku za to doba godine.

Ipak, kako navodi Ana Savović iz Republičkog hidrometorološkog zavoda ove godine ne očekujemo ekstremno leto.

- Prema podacima koje za sada imamo očekuje se toplo leto i povremeni toplotni talasi, ali ne u onoj meri kao 2017. godine kada je letnji period bio drugi najtopliji u Srbiji.

Odakle nam dolaze talasi vrućine i od čega zavise burne klimatske promene objašnjava Đurić.

-Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa severa Afrike. Povremena osveženja i pad temeprature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode - kaže on.

Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu poslednjih par godina.

- Globalni trend je porast temepratura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli pre, ali ono što je karakteristično za poslednjih par godina i što utiče na porast prosečnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine kada je u Beogradu izmereno paklenih 43,6 stepeni  zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije leto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu- navodi Đurić.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар