Neočekivane aktivnosti koje smanjuju rizik od prerane smrti

Što više posla obavljate, to je bolje za vaše zdravlje. Ako ste aktivni 750 minuta nedeljno, smanjujete šansu od prerane smrti za 40 odsto. Istraživači se nadaju da će njihov izveštaj ohrabriti ljude da se pokrenu čak i ako nemaju pristup teretani. U istraživanju je učestvovalo 130.000 ljudi koji su praćeni sedam godina. 

PixabayVrtlarenje, pranje poda i čišćenje kuhinje mogu da vam spasu život, tvrdi se u novoj studiji.
U izveštaju Univerziteta "Mekmaster" u Kanadi, navodi se da čišćenje kuće samo pola sata pet puta nedeljno smanjuje rizik od smrti za 28 odsto i rizik od srčanih bolesti za 20 odsto.

Učesnici su stari između 35 i 70 godina i žive u 17 različitih zemalja. Svaki od učesnika je dao podatke o svom socioekonomskom statusu, životnim navikama, zdravstvenoj istoriji, porodičnoj istoriji o kardiovaskularnim bolestima, težini, visini, merama kukova i struka i visinu pritiska.

Ispunili su i upitnik o tipovima fizičkih aktivnosti kojima se bave. Utvrđeno je da bi osam odsto smrti bilo sprečeno, a procenat obolelih od srčanih oboljenja bi opao za pet odsto kada bi svako imao 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno.

Ukoliko niste tip koji voli da čisti, onda možete i da prošetate do posla ili počnete da vežbate.

Izvor: B92
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар