Šta se sa slavskom svećom radi posle slave?

Svetlost slavske sveće predstavlja prisustvo Svetog Duha i simbol je otvaranja duhovnog vida, nestanka mraka, razlikovanja dobrog od zla, vrline od poroka… Porodica u čijem je domu upaljena slavska sveća izražava svoju veru, hrišćansku ljubav i posvećenost svetlom životu Isusa Hrista. Ne treba, dakle zaboraviti da svetlost sveće, pored toga što doprinosi svečanoj atmosferi, treba da probudi najčistija osećanja za vreme prazika.



Slavskom svećom se izražava svečanost praznika i radost domaćih. Ona pokazuje da su svečar i njegova porodica sinovi Svetlosti a ne mraka. Kao što svetlost sveće razgoni mrak tako i svetlost Hristova razgoni tamu.

Za slavu se kupuje po mogućstvu sveća od pravog voska, obično dužine 50 - 60 cm, može i veća ili manja, zavisno od prilika i mogućnosti.

Ona se stavlja u čirak (svećnjak) i posebno ukrašava. Sveća se pali na dan slave, neposredno pred rezanje kolača. Domaćin se prekrsti, pomene u molitvi Boga i ime svoje krsne slave, celiva sveću i pali je šibicom. Sveća i njena svetlost simbolizuju svetlost nauke Hristove.

Sveća gori celog dana na dan slave, a kada izgori na nekoliko santimetara do svećnjaka, sveća se gasi na sledeći način: domaćin se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj sveće koja gori. Vino polako ugasi sveću.

Potom se sveća i čirak stavljaju pred ikonu, ili na neko drugo svečano mesto u kući, tu stoji do sledeće godine i pali se prilikom zajedničkih kućnih molitvi.


NARODNO VEROVANJE: Tumačenje po slavskoj sveći


Po završetku slave sveća se gasi vinom, a po dimu koji se uzdiže iznad ugašene sveće, tumači se budućnost

Za tu priliku je važno da prozori budu zatvoreni i da nema promaje, kako bi se isključili svi spoljni faktori.

Ako se dim uzdiže ravno prema gore i neisprekidano, to je dobar znak, a ako krivuda i prekida se znači bolest u kući

Ukoliko se dim usmeri samo ka jednoj osobi, to znači da će se ta osoba razboleti
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар