Danas je Sveti Evstatije,slava lovaca: Šta da uradite da vas cele godine prati sreća

Srpska pravoslavna crkva slavi 3. oktobra praznik posvećen Svetom Evstatiju. Sveti Evstatije se od davnina pominje kao zaštitnik lovaca i šuma, jer je lov bio njegova velika strast. 

Wikipedia

Predanje kaže da je jednom prilikom, kada je krenuo u šumu, ugledao jelena kome je među rogovima svetleo krst. Prišao je životinji bez straha i tada mu se javio bog, te se nakon toga Evstatije sa ženom i oba sina krstio. Kada se nakon toga vratio u šumu, na mesto gde je video jelena, bog mu se obratio i prorekao mu težak život i stradanje u Hristovo ime, ali i večnu slavu.

I tako je i bilo - nedugo potom se sa porodicom odselio u Rim gde se posvetio pomaganju unesrećenim ljudima, ali njegove tragedije su se nizale - žena mu je bila oteta, a sinove su mu napale zveri. Evstatije nije znao da su decu spasli čobani, ali i da je varvarin koji mu je oteo ženu poginuo, te da je ona na bezbednom.

Uskoro potom, na mesto cara Trajana dolazi Adrijan koji zahteva od Evstatija da prinese žrtve paganskim bogovima. On je to odbio, objasnivši da je hrišćanin, te ga je car kaznio bacivši njega i porodicu među zveri. I dogodilo se čudo - nijedna zver nije htela da ih povredi. Nakon toga, ubačeni su u spravu za mučenje. Kada su ih tri dana kasnije izvadili odatle, bili su mrtvi, ali nepovređenih tela.

Sveti Jevstatije od pamtiveka se praznuje kao zaštitnik lova i lovaca u Srbiji. Veruje se da se danas valja prošetati po šumama i livadama u njegovu čast jer će tako svakoga pratiti dobra, "lovačka" sreća.

Blic žena
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар