Ekstremne temperature: Biće sve gore, umiraće hiljade ljudi!

Svedoci smo paklenog vremena ovog leta sa izuzetno visokim temperaturama. Ekstremne vremenske prilike do kraja veka mogle bi da budu uzrok smrti 152.000 Evropljana godišnje, što je 50 puta više od trenutne brojke, ukoliko se ništa ne učini da se ublaže efekti klimatskih promena, tvrde autori studije u magazinu Lenset pleneteri helt.

Pixabay

Bi-Bi-Si navodi da bi 99 odsto smrtih slučajeva izazvali toplotni talasi, a najteže bi bila pogođena južna Evropa. Naučnici navode da su takvi rezultati veoma zabrinjavajući.

U izveštaju istraživačkog centra Evropske komisije kaže se da će "broj smrti izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama porasti sa 3.000 godišnje izmedju 1981. i 2010, na 152.000 godišnje izmedju 2071. i 2.100" ako se ništa ne učini po pitanju smanjenja emisija gasova staklene bašte. Po tim procenama, ekstremne vremenske prilike će do 2100. uticati na dva od tri Evropljanina, u odnosu na jednu od 20 osoba koja je zbog vremena trpela početkom veka.

Porašće i broj stradalih u poplavama, od šest godišnje početkom veka do 233 na njegovom kraju.

Istraživanje je analiziralo efekte sedam najopasniih događaja povezanih sa vremenom - toplotne talase, hladne talase, šumske požare, suše, rečne i morske poplave i oluje - u 28 zemalja EU kao i u Švajcarskoj, Norveškoj i na Islandu.

Tim naučnika je koristio izveštaje o prirodnim katastrofama izmedju 1981. i 2010. da bi procenio ranjivost populacije i kombinovao te informacije sa predvidjanjima o napretku klimatskih promena i povećanju i kretanju populacije.

"Ako se globalno zagrevanje hitno ne zaustavi i ne preduzmu prikladne mere, do kraja veka oko 350 miliona Evropljana svake godine biće izloženi štetnim klimatskim ekstremima", rekao je Djovani Forcijeri, jedan od autora istraživanja.



Express: Zbog vrućina celi Balkan postaće nenaseljiva pustinja


- Reke će skroz presušiti, a kako predviđa Big Think, na Alpima neće više biti ni snega

Na portalu Big Think objavljena je, naime, karta na kojoj se prikazuje kako će svet izgledati kada prosečna godišnja temperatura bude četiri stepena veća nego danas.



"Polinezije više nema, potonula je ispod mora. Pakistan i južna Indija su napušteni, a Evropa se polako pretvara u pustinju. Takva nas situacija očekuje kada svet u proseku godišnje bude topliji za samo četiri stepena", navodi Big Think.


Express detaljno prenosi detalje teksta koje ovde prenosimo:

"Zapadni Antarktik više nije sami led i nije nenaseljiv. U novim zelenim područjima osnivat će se novi gradovi. Sjeverna Kanada, Skandinavija i Sibir hranit će stotine milijuna klimatskih migranata koji će biti prisiljeni naseljavati ta područja, navode znanstvenici.

U tekstu se navodi kako je 'sada pravo vrijeme za kupnju nekretnina na Grenlandu, prije nego i on pozeleni'.

Mjesta na karti označena smeđom bojom predstavljaju teritorij koji će biti nenaseljiv zbog suša i ekstremnih vremenskih prilika, a među njima su istočna obala SAD-a, Srednja Amerika i središte Južne Amerike.

U Africi će poput njih završiti Madagaskar i Mozambik, u Aziji Indija i Pakistan, a napuštene će ostati Indokina i Indonezija.

Narančastom bojom označena su područja koja će postati nenaseljive pustinje, među kojima se nalazi cijeli Balkan, Austrija, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Portugal... Odosno cijela južna Europa. Rijeke će skroz presušiti, a kako predviđa karta, na Alpama neće više biti ni snijega.
Antarktika

Crvena boja označava teritorij koji će zbog rasta razine mora biti potopljen. Pretpostavlja se da će četiri stupnja više temperature uzrokovati rast razine mora i do dva metra. Iako se na karti ne čini kao da je crveni teritorij velik, riječ je o gusto naseljenim područjima. Primjerice, u SAD-u je to više od deset posto njihovog stanovništva.

Svjetlozelena boja označava područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova. Među njima je zapadni Antarktik, neprepoznatljiv i gusto naseljen. Novi Zeland će također postati jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu.

U Sibiru i Kanadi padaline i više temperature stvorit će idealne uvjete za uzgoj hrane za većinu svijeta, dok će utočište većini svjetske populacije ponuditi Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija.

Tamnozelena boja označava teritorij na kojem je moguće ponovno pošumljavanje, ali ni napuštena područja neće ostati beskorisna. Ona označena zelenim točkama koristit će se za proizvodnju solarne energije, a crvenim točkama za proizvodnju geotermalne energije.

Ogromne vjetroelektrane na obalama Južne Amerike, Aljaske i Sjevernog mora proizvodit će ostatak energije potrebne planeti."
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар