PETROVSKI POST: Pravila koja treba da ispoštujete

Počinje Petrovski post, jedan od četiri velika posta u pravoslavnoj crkvi, posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Uz pojačanu molitvu i uzdržavanje od mrsne hrane, sa ciljem postizanja duhovnog i telesnog sklada, podrazumeva pokajanje, praštanje i činjenje dela milosrđa. Petrovski post je nešto blaži i traje do Petrovdana koji se praznuje 12. jula.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli. 

Sveti Jovan Lestvičnik, veliki učitelj vere, zapisao je u svojim poukama da je "post gašenje plamena tjelesne požude, odstranjenje rđavih misli, spas od ogrubelosti, olakšica sna". 

U narodu vlada uverenje da onaj ko može da se uzdrži od prekomernog jela, ima snage i da se uzdrži od zlih misli i dela.

U svakom postu važno je ne samo uzdržavati se od mrsne hrane već i duhovno se uzdisati, imati lepe i čiste misli.

Vodite računa i o svom duhovnom zdravlju.


Sveti Jovan Zlatousti o postu kaže: „Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se sa njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela.”

Post koji je upravo u toku naziva se još i Petrovdanski post, Apostolski post, Post Svetih Apostola. Drugi po redu višednevni post posvećen Sv. Apostolima Petru i Pavlu, odnosno, svim Apostolima. Ovaj post, čiji je početak pokretan (jer zavisi od Vaskrsa), a završtetak je nepokretan, ustanovljen je na osnovu uspomene na Apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili (Dap 13,2-3). Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.


Petrovski post sličan je Božićnom, ali nešto blaži. Ne jede se meso, beli mrs i jaja, a riba, vino i ulje dozvoljeni su svaki dan osim srede i petka, koji se poste „na vodi". Dan uoči Petrovdana post je takođe strog, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja.

Na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koji pada u vreme Petrovskog posta, jedemo ribu, čak i ako je u sredu ili petak. I, važna napomena, ako Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu smatra se kalendarskom granicom u godini jer posle njega nastupaju promene u prirodi, približava se jesen. U narodu je zastupljen običaj paljenja lila, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze, a simbolišu vremena progona hrišćana, koje su vezivani za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.




KAKO DA IZDRŽITE POST


Organizam se na neku vrstu hrane navikava i ume da reaguje burno kad mu je ta hrana uskraćena. To je zato što metabolizam radi određenom logikom, što zavisi i od tipa građe, ali za svaki od tih tipova važi pravilo da se telo pobuni kad mu je ta logika poremećena.

Svrha posta negde i jeste da nas izbaci iz te rutine, da svojom upornošću prevaziđemo telesne porive, da dokažemo sebi da duh može da nadvlada telo. Prvih dana posta jednostavno smo na iskušenju.

Navike tela hoće svojim putem, a mi treba da ih pobedimo. Pritom, sve je to zdravo i za naš organizam, koliko god se on bunio.Kriza traje između tri i sedam dana. Organizam gura u svom pravcu, traži hranu na koju je navikao, možete čak i sanjati da jedete mrsnu hranu. Najvažnije je znati da to neće potrajati dugo.

Kad se telo navikne na novi režim, ostatak posta će vam biti lak i na kraju ćete biti ponosni na sebe što ste izdržali.

Ako se brinete za svoje zdravlje i osećate se slabo, obratite pažnju na to šta jedete, kako biste bili sigurni da ste uneli sve potrebne elemente.

U danima kad se jede riba, obavezno je pojedite, i to masniju ribu, kako biste uneli esencijalne masne kiseline.

Proteine možete nadoknaditi orašastim plodovima, a vodite računa i o tome da pojedete dovoljno svežeg voća i povrća.Tako ćete biti sigurni da nemate čega da se plašite i da je svaki osećaj slabosti samo zbog navike i da treba da istrajete u svom naumu.

Naravno, sve ovo važi za zdrave ljude, a ako ste bolesni i post vam ugrožava zdravlje, posavetujte se s lekarom da li bi trebalo da postite i koje namirnice biste morali da unosite u organizam. Za sve ostale – kriza traje kratko, a pozitivni efekti posta traju mnogo duže, pa sami razmislite da li se isplati.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар