Tajne svirepog ubistva otkrivene u Tvin Piksu

– Čuo sam priče o Hazel dok sam odrastao, jer je njen duh navodno opsjedao jezero, pa je po njoj nastao lik Laure Palmer. Njen lik tumači Sherly Lee, a njeno ubistvo je okosnica originalne serije te će biti lajtmotiv i novih nastavaka...





Ljetovalište Sand Lake u okrugu New York sunce je pržilo već treći dan zaredom, dosežući temperaturu od 38 Celzijusa. Upravo je tada, 7. jula 1908., 20-godišnja Hazel Irene Drew pješke je prolazila udaljenim dijelom Taborton ceste.

Taj je šumovit dio bio izuzetno popularan kod lovaca, kampera i ribara, ali bio je riskantan za mladu ženu da njime sama hoda po noći.

Ona je u svakom pogledu bila privlačna mlada žena, s divnom bujnom kosom i plavim očima. Oko 19 sati i 30 minuta, na svom se putu susrela s dvojicom muškaraca. Prvi je bio Frank Smith, farmer tinejdžer kojeg je već srela u nekoliko navrata i koji joj je pritom rekao da mu se sviđa, dok je drugi bio Rudolph Gundrum (35), trgovac ugljem koji je vozio svoju kočiju nazad u grad kad ga je Frank zamolio za prijevoz.

Hazel ih je pozdravila zamahom svog slamnatog šešira, ukrašenog s velikim monogramom slova H. Dok su prolazili, Smith se okrenuo Gundrumu i rekao mu “to je najstarija kćerka starog Drewa”. Bilo je to posljednji put da je Hazel viđena živa.

Njeno je beživotno i napuhnuto tijelo otkriveno četiri dana kasnije – plutajući jezerom Teal četiri dana kasnije. Uzrok smrti – udarac na stražnjoj strani glave, što je uzrokovalo frakturu lobanje nepoznatim tupim predmetom. Voda je iskrivila njene crte lica, pa je lijepa Hazel mogla biti prepoznata samo po svojoj odjeći i zlatnim ispunama u zubima. Dokazi su upućivali na ubistvo, piše Washington Post.

Krivac za njeno ubistvo do danas nije pronađen, a iako je u to doba misterij sedmicama punio naslovnice vjerovatno bi bilo zaboravljeno da se ubistvo nije dogodilo u blizini Tabortona, gdje je budući stvaratelj Twin Peaksa Mark Frost provodio svoja mladenačka ljeta.

Frostova baka Betty Calhoun redovno je raspredala lokalne priče, uključujući i onu o Hazelinu ubistvu, prenoseći je kao horor o sablastima i duhovima, završavajući s “nemoj noću ići u šumu”.

Frost je naslijedio talent za pripovjedanje, a teško da je njegova baka mogla zamisliuti kako će njene ukrašene priče postato onim što se smatra najvećim fenomenom u povijesti televizije. Frost je postao uspješan romanopisac, scenarist i TV autor koji je zajedno s Davidom Lynchom Twin Peaks. Nako 26 godina od prvog prikazivanja, taj se serijal vraća na ABC s premijerom 21. maja.

– Čuo sam priče o Hazel dok sam odrastao, jer je njen duh navodno opsjedao jezero, pa je po njoj nastao lik Laure Palmer. Njen lik tumači Sherly Lee, a njeno ubistvo je okosnica originalne serije te će biti lajtmotiv i novih nastavaka.

Tokom razvoja serije, Frost je istraživao detalje o tom ubistvu koje mu je intrigiralo maštu. Laura, 17-godišnja kraljica maturske večeri, i Hazel, koja je radila kao sobarica od 14. godine su obje bile ljepotice iz malog grada čija su ubistva razotkrila brojne tajne.

Izvana je Laura živjela uzornim životom – odlikašica, vjerna djevojka najboljeg nogometaša škole, volonterka itd. Ali, kako je istraga napredovala, počeli su se razotrkivati tajni ljubavnici. Na jednak je način Hazelina porodica tvrdila kako ona nije imala nikakve simpatije, no kasnije su se razotkrili tajni sastanci i razglednice izmijenjene s muškarcem koji se potpisivao samo svojim inicijalima – zaključane u njenom gepeku.

Twin Peaks je nekoliko puta uperio prst u mogućeg sumnjivca – motociklista Jamesa Hurleya, lokalnog dilera Leona Johnsona i ljigavog agenta nekretninama Benjamina Hornea. U Hazelinom slučaju, to je bio Frank Smith, koji je osim što mu se sviđala, u nekoliko navrata davao kontradiktorne izjave policiji. Nakon toga javio se niz ekscentričnih sumnjivaca, poput Hazelinog ujaka Williama Taylora čije je farma u blizini jezera, pa i zubara koji je prethodno zaprosio Hazel, konduktera u vlaku s kojim se navodno potajice viđala te milionera Henrya Kramrotha koji je vodio obližnje odmaralište i na njemu navodno održavao seks-orgije.

Koliko je Hazelin slučaj tačno utjecao na Twin Peaks?

Iako Frost priznaje da nikad nije stigao do rješenja zagonetke u svojoj istrazi, ono je dalo cijeli koncept TV seriji.

– Mudar čovjek mi je jednom rekao kako su tajne najvažniji sastanak života iz sljedećeg razloga: tajna stvara čudo, što vodi do znatiželje, koja zauzvrat razvija našu želju za tim da shvatimo ko smo zapravo – napisao je Frost u svom romanu The Secret History of Twin Peaks.

Express.hr
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар