Nauka na tragu da zaustavi rast tumora

Naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu prvi put su uspeli da izmene gen CRISPR-Cas9 i u telu napali sam centar za razvoj karcinoma, piše magazin "Nature Biotechnology".Ovaj tim je, u studiji sprovedenoj na miševima, novom metodom uspeo da zaustavi rast tumora, i životinjici produži život. Ova metoda cilja spojene gene koji nastaju kada se dva gena povežu u jedan hibrid, koji često stvara abnormalne proteine, a ovi izazivaju tumore. Naučnici su uspeli da te spojene gene, takozvani hibrid, zamene genima zaduženim za ubijanje ćelija raka.

"Prvi put je izmena gena upotrebljena za modifikovanje spojenih gena. To je zaista uzbudljivo jer bi moglo da bude osnova za razvoj potpuno novog pristupa u lečenju raka", rekao je Đian Hua Lo, koji vodi tim istraživača.

Nakon što su uspeli da zamene gene, naučnici su ih ubacili u miševe s ljudskim tumorima prostate i jetre. Oni su se ubrzo smanjili za trideset procenata i više nisu rasli.

CRISPR-Cas9 pomaže da se na tačno određenom mestu u DNK locira "loš" gen i zameni drugim. To je, u suštini, prirodni mehanizam imitiran od bakterija i njihovog načina odbrane od virusa.

Ta tehnika i ranije je korišćena u borbi protiv raka, i to za podsticanje imunog sistema da napadne određene ćelije raka. Prednost ove tehnike je to što ne uništava zdravo tkivo, jer se spojeni geni javljaju samo u malignim ćelijama, koje se i napadaju.

Izvor: nedeljnik.rs
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар