Šokantno otkriće: Stvarnost NIJE ono što smo mislili da jeste!?

Većina naučnika, ali i svih nas ostalih, veruje kako je naša percepcija stvarnosti pretežno zasnovana na informacijama koje nam šalju čulni organi. Ali, rezultati nedavnih istraživanja ukazuju na to da mozak samo povremeno dobija informacije na osnovu kojih gradi našu unutrašnju, mentalnu simulaciju spoljašnjeg sveta.

mybranding / Pixabay

 Grupa naučnika nedavno je objavila seriju studija o ljudskoj percepciji stvarnosti, nazvanu “Philosophy and Predictive Processing”, prenosi New Scientist.

Većina današnjih istraživača veruje da je naša percepcija stvarnosti pretežno zasnovana na informacijama koje nam šalju čulni organi.

Međutim, rezultati nedavnih istraživanja ukazuju na to da mozak samo povremeno dobija informacije na osnovu kojih gradi našu unutrašnju, mentalnu simulaciju spoljašnjeg sveta.

Jednostavnije rečeno – naš mozak u velikoj meri stvara stvarnost na osnovu prethodnih iskustava i očekivanja, što znači da ono što vidimo velikim delom najverovatnije predstavlja samo mentalnu iluziju.

Na primer, kada podižete neki predmet, težina koju osećate zasnovana je više na tome koliko vaš mozak očekuje da predmet bude težak, nego na njegovoj stvarnoj težini, prenosi Daily Mail.

Učesnicima jednog eksperimenta tako su dodeljene dve lopte iste težine, a različite veličine. Kada je trebalo da procene težinu objekata, ispitanici su mislili da je veća lopta teža.

“Uprkos tome što ova ideja nije nova, dominantne teorije o ljudskoj percepciji već dugo marginalizuju njenu ulogu. Mozak bi u našem viđenju stvarnosti mogao da ima mnogo veću ulogu u odnosu na čula nego što smo to ranije mislili”, navode naučnici Vanja Vis i Tomas Mecinger sa Univerziteta “Johan Gutenberg” u Majncu.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар