Drugi dan Vaskrsa: Šta se radi na Vaskršnji ponedeljak?

Sedmica po Vaskrsu naziva se svetla, ali i bela, što znači da se tokom nje ne posti. Vaskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi i Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Pixabay


U narodu je nedelja posle Vaskrsa poznata kao Svetla, ali i Bela nedelja, jer je to sedmica u kojoj se sreda i petak ne poste.

Proslava Vaskrsa počela je u nedelju ponoćnim bogosluženjima u svim hrišćanskim crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama, na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja slavi najveća radost hrišćanskog sveta i vera u pobedu života nad smrću.  Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola i njegovo načelo i suština objašnjavaju se rečima Svetog apostola Pavla, zapisanih u apostolskim delima: "Ako Hristos ne vaskrsne prazna je propoved naša i prazna je vera naša". Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju veru i pobedu života nad smrću.

Vaskršnji ponedeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svetle nedelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Uskrsa, budući da im je uskrsna nedelja prvi dan. Uskršnji ponedeljak se ubraja u pokretne praznike.

Budući da se Vaskrs slavi tri dana, Vaskršnji ponedeljak je drugi dan slavlja, i na taj dan se praktikuju razni običaji. Bogosluženja na taj dan su ista kao i za Vaskrs.

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, se zadržao običaj polivanja devojaka na uskršnji ponedeljak. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo. 


Na Vaskrsni ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicu, ovog dana se ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар