Danas je Mali Vaskrs, kako se obeležava?

Današnji dan, nedelja, poznata je i kao „mali Uskrs“. Zove se još i Svetla, Bela ili Tomina nedelja (njome se završava takozvana Svetla nedelja, prvih sedam dana posle Uskrsa) i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima.


Naročito je bio sumnjičav „neverni Toma“, pa je Isus prema verovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol poverovao u Hristovo vaskrsnuće.


Bogoslužbene radnje na ovaj praznik liče vaskršnjem bogosluženju. Čitaju se delovi Jevanđelja u kojima se govori o sumnji apostola Tome u Hristovo Vaskrsenje

U narodu je ova nedelja poznata i kao vodena.

U nekim mestima se danas proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svetlih dana.Ponegde se do danas čuvaju crvena uskršnja jaja i danas se daju deci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“.


„Valja se“ da mladići i devojke izađu na potoke i reke, prskaju se i bacaju u vodu cvetne vence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan posle Tomine nedelje, u Pobusani ponedeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Zbog toga u nekim delovima zemlje danas farbaju jaja koja će prvo dati deci da pojedu, u čast života i zdravlja, a ostatak će odneti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi „počaste“ i obraduju Hristovom vaskrsenju.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар