Počinje proleće, letnje računanje vremena od noći između 25. i 26. marta 2017.

Prema obavešetenju Astronomskog društva „Ruđer Bošković” proleće počinje u ponedeljak, 20. marta, u 11 sati i 19 minuta. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.



Na dan početka proleća Sunce u Beogradu izlazi u 5 sati 41minut, a zalazi u 17 sati i 51 minut, što znači da će obdanica da trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11sati i 50 minuta. Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

Prognoza vremena za početak proleća


Posle zahldjenja i kišovitog poslednjeg zimskog vikenda, do 25. marta očekuje se toplije vreme sa češćom pojavom kiše ili kratkotrajnih pljuskova i najvišim dnevnim temperaturama od 14 do 19 stepeni. Zatim, do 6. aprila, biće uglavnom suvo vreme sa srednjim dnevnim temperaturamaz između osam i 15 stepeni. Kiša mestimično ili kratkotrajni pljuskovi prognoziraju se od 7. do 10, kao i oko 13. aprila.

Letnje računanje vremena

U noći subota na nedelju, između 25. i 26. marta prelazi se na letnje računanje vremena, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre devet godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena uskladjeno sa Evropskom unijom.

Astronomski kriterijum podele godišnjih doba najčešće ne poklapa  sa meteorološkim, odnosno klimatološkim kriterijumima, tako da se na osnovu njega ne može vršiti kvalitetna klasifikacija i analiza godišnjih sezona u meteorologiji i klimatologiji. Prema meteorološkom kriterijumu, PROLEĆE startuje 1. MARTA, LETO – 1. JUNA, JESEN – 1. SEPTEMBRA, i ZIMA – 1. DECEMBRA.

Prema klimatološkom kriterijumu, koji je određen kombinovanjem kretanja srednjih dnevnih i maksimalnih temperatura po mesecima u godini, podela na godišnja doba, i to na osnovu mernih podataka sa stanice BEOGRAD – VRAČAR, izgleda ovako:
1. PROLEĆE – od 10. MARTA do 25. MAJA (77 dana)
2. LETO – od 26. MAJA do 11. SEPTEMBRA (109 dana)
3. JESEN – od 12. SEPTEMBRA do 23. NOVEMBRA (73 dana)
4. ZIMA – od 24. NOVEMBRA do 9. MARTA (106 dana).
Dakle, leto u proseku traje 109 dana, zima 106 dana, proleće 77 dana, i jesen 73 dana.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар