Na Badnje veče obavezno na stolu: Na praznik tera zle sile, posle Božića služi kao lek

Badnje veče predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanstvu, kada se iščekuje rođenje Isusa Hrista. Tada se u kuću unosi badnjak, koji simbolizuje zdravlje, radost i izobilje. A evo šta obavezno mora da bude posluženo na stolu.

Foto: Instragram

Proslavljanje badnje večeri je simboličke prirode. Ulaskom Badnjaka u kuću simbolizuje se dolazak Isusa Hrista u naše domove, ali i naša srca. Na Badnji dan doručak, ručak i večera strogo su posni. Mesi se badnjačka pogača - obična pogača bez kvasca.

Etnolozi ističu značaj tradicionalnog jelovnika tokom Badnje večere, piše Lepa&Srećna.
Veselin Čajkanović uvpodsećaj da praznik okuplja sve članove porodice, a mnogobrojni običaji se tiču i izvesnih jela koja se moraju ili ne smeju jesti, te se stiče utisak da nose izvesno simboličko značenje. Od jela se sprema tucani pasulj, kiseo kupus, pita od oraha (ili od višanja u nekim domaćinstvima) i riba.

Sa trpeze za Badnje veče ne sme da izostane ni med, koji se jede sa orasima, a posle Badnje večeri se u kući čuva kao lek.

Tradicionalno, pre nego što otpočne večera, domaćin uzima sito sa orasima, odabere četiri oraha i svaki baci u po jedan ćošak. Ovakav običaj potiče od drevnih narodnih verovanja. Naime, orah je hrana zlim silama i lošoj energiji, te se bacanje oraha može tumačiti kao bacanje mamca, koji će sve loše oterati od domaćina i ukućana, nakon čega bi večera trebalo da protekne u miru.

Međutim, pojedina tumačenja ističu da bačeni orasi odnose i na naše pretke, te da bi ih ovaj čin trebalo umiriti. Zanimljivo je da se po narodnom verovanju, orah jede samo za Badnje veče, dok se ostalih dana Božića ne diraju, kako se ne bi patilo od čireva.

Etnolozima je još jasnija simbolika pasulja na prazničnoj trpezi. Naime, verovanje koje nam dolazi još od indogermanskih naroda svedoči o tome da je pasulj omiljeno jelo za duše pokojnika.

Na taj način se, tokom Badnje večeri, uspostavlja simbolička veza sa našim precima, koji upravo preko jela dospevaju u vezu sa svojim naraštajima, dajući im snagu i podstičući prosperitet.


Prebranac

Recept za 10 osoba.

Sastojci:
* 2 l vode
* 800 g pasulja (beli, tetovac)
* Lovorov list, biber u zrnu, peršun, so, ulje, vegeta
* 1 kg crnog luka
* 10 g belog luka
* 10 g aleve paprike
*50 g paradajz pirea

Priprema: Pasulj stavljamo da se kuva. Prva voda se baca. Lovorov list, biber u zrnu, so,vegetu. Sve to stavljamo u pasulj i kuvamo ga do 80 odsto njegove termičke obrade. Ulje, crni luk, paradajz pire, beli luk, pržimo i dodamo aleva papriku. Pasulj ocedimo od vode i dodajemo ga u masu. Mešamo i zalivamo vodom da bude 1 cm iznad pasulja. Stavite u rernu da se peče i pogledajte ga sa vremena na vreme. Kada se pasulj ispeče, izvadite ga iz rerne.

Sličnu ulogu na večeri igra i med, dok riba ima ritualno značenje, čije poreklo nije toliko poznato, ali koje se u srednjem veku vezivalo za simbol Isusa Hrista.

Ipak, na Badnjoj večeri simboličnu ulogu nema samo hrana, već i piće. Jedan od običaja je da se rakija ili vino ne sme popiti, odnosno sud ne sme ostati prazan, a poslednja čaša se vraća natrag.

Znamo da vino simboliše krv, te je ovaj običaj veoma jasan, posebno ukoliko se doda činjenica da se vino sa stola ne sme prosipati ili bacati.

Za vreme jela ne ustaje niko, ukućani čekaju jedni druge, i tek kada svi završe sa obedom, ustaje se u isti mah, te je veoma važno da tokom ovog perioda porodica bude na okupu i složna.

Na taj način Badnje veče je jedan izvesni pomen precima, kojima mnogo dugujemo, ali i podsećanje na to koliko je važna porodica i sloga u njoj.

Božićna česnica

Sastojci:

    2 jaja
    1 paketić kvasca
    1/2 l mleka
    1 kg brašna
    so
    novčić

Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар