Detinjci: Čarobna simbolika praznika

U treću nedelju pred Božić slavi se ovaj praznik, Detinci. Toga dana odrasli vežu svoju ili tuđu decu. , a to vezivanje ima, zapravo, predivnu simboliku. Veze, naime, simbolišu slogu, mir i međusobno poštovanje. Takođe, ovaj ritual vezivanja služi i tome da se demonima pokaže da je sve u toj kući na svom mestu, odnosno "vezano" i da tu nema mesta za nečastivog. 

Fotografija: elementus / Pixabay

Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan ili običan kanap, ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Kada ih roditelji vežu, deca bi trebalo da im daju neku sitnicu, unapred pripremljeni poklon. Time deca simbolično otkupljuju svoju slobodu, pa u zalog mogu da daju i najobičniju bombonu, svi roditelji će je sa ljubavlju prihvatiti. lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

 Pod decom se, prema ovom običaju, podrazumevaju sva deca uključujući tu i bebe, ali i odrasla deca koja još uvek nisu stupila u brak pa žive u roditeljskoj kući.


Vezivanje na Detince, Materice i Oce ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama. Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava,  pa za taj dan nabave neku čast i "dreše" se onima koji ih vežu.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар