Najveći Supermesec u poslednjih 70 godina 14. novembra

Pred nama je novi veliki nebeski fenomen - najveći Supermesec u poslednjih 70 godina. 14. novembra naš satelit će nam biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine.

Alexas_Fotos / Pixabay

Za one koji su propustili Supermesec u oktobru, ovaj će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mesec će tada izgledati oko 14 odsto veće i 30 odsto sjajnije od uobičajenog punog Meseca. Ovo je i najbliže što će nam se Mesec približiti do 2034. godine.

Šta je tačno Supermesec? Kako NASA objašnjava, Mesec ima eliptičnu orbitu oko Zemlje i jedna strana je oko 48.280 kilometara bliža planeti od druge. Kad se Sunce, Mesec i Zemlja poravnaju u tom perigeju, Mesec nam se može činiti puno većim i sjajnijim, a ta se pojava naziva Supermesec.

Zavisno od toga odakle se gleda, cela pojava može se prilično razlikovati, a kod nas Mesec taj dan izlazi nešto pre 17 časova.


Veliki broj supermeseca


O fenomenu se supermeseca se dosta diskutuje ovih dana. Ovaj u novembru će biti drugi ove godine od ukupno tri. Osim u oktobru i novembru, ove godine imaćemo Supermesec 14. decembra.

Supermesec u novembru je specifičan jer će Mesec biti pun dva sata tokom perigeja, kažu u NASA.

Ako posmatrate fenomen supermeseca u okviru nove, šire definicije, onda je 2016. u globalu vrlo bitna.

Decembarski pun Mesec će takođe biti "supermesec" i izbrisaće kišu meteora Geminida, koja se smatra jednom od najboljih tokom godine.

Prema portalu AccuWeather, najbolji period za posmatranje supermeseca je kad je nisko na horizontu, tad će se desiti iluzija koja će učiniti da izgleda neprirodno ogroman.


I još...


Mesec i Mars (5. novembar)

Nakon zalaska sunca ovog dana i sledećeg, potražite polumesec koji se parkira pored Crvene planete. Zemljin usamljeni prirodni satelit će krenuti s desne strane Marsa i podići će se iznad planete sledećeg dana.

Meteorska kiša Taurida (11. novembar)


Kasno noću i narednog jutra, meteorska kiša Taurida će dostići vrhunac, a ljubitelji kosmoloških fenomena će daleko od gradskih svetala moći da vide od 10 do 15 zvezda padalica na sat.

Pogodak (15. novembar)


Kasno noću 15. i 16. novembra, potražite Mesec koji će biti stacioniran blizu oka u sazvežđu bika (Taurusa). Ovo oko je zapravo ogromna crvena zvezda Aldebaran, koja se nalazi 67 svetlosnih godina od Zemlje. U međuvremenu, srećni posmatrači na Bliskom istoku i širom centralne Azije do Japana će imati najbolju poziciju da vide lunarno pomračenje Aldebarana tokom noći 15. novembra.

Meteorska kiša Leonida (16. novembar)

Kasno u noć i u ranim jutarnjim satima 17. novembra potražite na nebu nalet zveda padalica tokom vrhunca godišnje metorske kiše Leonida. Pojedinačni meteori će se pojaviti iz kiše istoimenog sazvežđa Leo, koji izlazi na istoku u zoru u ovo doba godine.

Zujanje roja zvezda (18. novembar)

Pogledajte ka istoku kasno noću kada će pun Mesec proći pored poznatog zvezdanog jata Beehive takođe poznatog i kao Messier 44. Koristeći dvogled, možete da skenirate nebo u gornjem desnom uglu Meseca i da vidite klaster hiljade zvezda, na 610 svetlosnih godina od Zemlje. Sledeće noći, Mesec će skliznuti ispod košnice.

Lavlje srce (21. novembar)


Pogledajte ka jugoistoku u ranim jutarnjim časovima i potražite polumesec koji se šunja pored sazvežđa Lavljeg srca: sjajne zvezde Regulus. Kosmički par će biti prilično zapanjujući za vaše oko, sa dva objekta odvojenih nešto više od jednog stepena, što je jednako širini palca.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар