Obuzdajte bes i sačuvajte zdravo srce


Photo by Salvatore Vuono. FreeDigitalPhotos.net

Najpoznatiji način za kontrolu i eliminaciju besa jeste da se diše duboko i broji do deset. Ukoliko ovaj jednostavan pristup ne pomaže umirenju i razmišljanju o tome šta je izazvalo da "izgori fitilj", predlog je da se primeni nekoliko načina za prevazilaženje ljutnje i gneva, i to na fizičkom planu.




Udaranje u džak smatra se fizički najefikasnijom metodom, jer može da "razbije" sva frustrirajuća osećanja koja izazivaju bes. Budite oprezni, jer su za obračun za vrećom potrebne bokserske rukavice koje štite zglobove šaka i prstiju od povrede.

Uvrtanje peškira je još jedna vrlo efikasna metoda. Svaki put pri stezanju izdišite vazduh i izgovarajte naglas vokale A, E, I, O, U.

Vrištanje na nekom izolovanom mestu pokazalo se vrlo dobrim, jer već nakon prvog oslobađajućeg vriska većina osoba počinje da se smeje.

Trčanje sa slušalicama u ušima na kojima se emituje omiljena muzika siguran su put u eliminaciju negativnih osećanja. Da bi rezultat u potpunosti bio ostvaren morate dobro da se preznojite, a vrhunac osveženja na psihičkom planu gotovo je zagarantovan posle toplog tuša.

Cepanje drva aktuelno u ovo doba godine takođe je jedan od vrlo pouzdanih pristupa da se kanališe bes. Ipak, ovaj način preporučuje se samo onima koji dobro vladaju ovom veštinom.

Lekovito na bes može da deluje i razgovor sa bliskom osobom, dok za dugoročno otklanjanje gnevne reakcije na izvesne situacije i reči najbolje pomažu zdrave životne navike. To znači pravovremeni odlazak na spavanje, pravilan raspored obroka, čest boravak na svežem vazduhu, kao i pravljenje prioriteta u rokovima dnevnih aktivnosti i realno procenjivanje sopstvenih mogućnosti.

Jer, ako negativna osećanja poput besa, straha, ljubomore postanu hronični pratioci života, oni mogu da naruše i telesno zdravlje, a najpre strada srce.

izvor: novosti.rs
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар