Proplakale ikone u manastiru Sveti Luka kod Varvarina na Svetog Iliju

Na veliki praznik, Svetog Iliju, više stotina vernika svedočilo je trenutku kada se iz očiju na čudotvornim ikonama Sv. Luke i Sv. Alekseja Carevića potekle mirotočive suze, dok se manastirom širio specifičan miris. 

Arhivska fotografija

 Zbog rekonstrukcije centralne manastirske crkve Svetog Luke, sve ikone su prevačene u crkvu Svig Svetih, gde se i održavaju bogosluženja. Od kako su prebačene ikobe, ovo je njihovo prvo mirotočenje u crkvi Svih Svetih, objavljeno je na zvaničnom sajtu Eparhije kruševačke.
 

Ova pojava prema rečima sveštenika i verskih analitičara predstavlja versku opomenu, nesreću i stradanje. Poslednji put su proplakale 24.aprila na Cveti, na dan političkih izbora u Srbiji.

Mirotočenje suza znači da sveci brinu o ljudima, šaljući im poruke:

- Ako mirotoči obilno sa raznih mesta na ikoni, poput ruku Hrista ono može označavati milost božju i radosne događaje. Ako teče u vidu suza ono može da označava blizinu stradanja i događaje koji će sve potresti - avodi verski publicista, Vladimir Dimitrijević.

Prođakon Ljubomir Ranković ističe da je teško objasniti zašto ikone plaču, jer to samo bog zna, preneo je "Alo!".

Mirotočenje, kao osobenost našeg vremena, je projava slave Božije nad materijom, koju je On sazdao i potčinio Njime ustanovljenim zakonima. Zato je mirotočenje – veliko čudo, koje Gospod javlja kao verodostojan dokaz Njegove Svemoći. Obnovljena priroda pojavljuje se na putu ka Bogu i nju su u punoći projavili Sveti, koji su, približivši se Bogu podvigom vere, tvorili i tvore čuda.

Vera u čuda nije samo vera u svemoć Boga, nego i vera u savršenstvo istinskog čoveka, kome se mogu otkriti tajne bitija, jer je čovek prizvan Bogom na saradnju sa Njim, stoji u objašnjenju o čudu mirotočenja Ikona, stoji na Sajtu Eparhije kruševačke.


Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар