ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE: Svet kroz deset godina

Rusija će doživeti kolaps, Nemačka će se naći u velikim ekonomskim problemima, postojaće četiri EvropeNastaće 16 mini Kina,  Američka moć će oslabiti, ali ne namerno...Stratfor je objavio svoju prognozu za narednih deset godina u kojoj predviđa najvažnija globalna politička i ekonomska zbivanja. Tako će, prema njihovim prognozama, svet na više načina postati opasnije mesto, sa slabljenjem moći SAD-a i razdobljima velike privredne krize u drugim istaknutim zemljama.

1. Rusija će doživeti kolaps

Neće biti ustanka protiv Moskve, ali sposobnost Moskve da kontroliše Rusku federaciju stvoriće vakuum, a ono što će u njemu postojati su samo fragmenti te velike današnje federacije, upozorava Stratfor.

Sankcije, pad cena nafte, nestablna rublja, povećanje vojnih troškova i unutrašnji nesklad širom najveće svetske zemlje. Rusija se neće službeno podeliti u više zamalja, ali će oslabiti moć Moskve i političkog establišmenta, što će dovesti do niza poluautonomnih regija koje se međusobno neće najbolje slagati.

- Očekujemo formalnu i neformalnu fragmentaciju Rusije, te su veoma male šanse da Rusija opstane u sadašnjem obliku - stoji u izveštaju.

2. SAD će vojskom morati da osigura ruske nuklearke

Ruska nuklearno-vojna infrastruktura je raširena na velikom geografskom području, a ako dođe do političke dezintegracije, kako Stratfor predviđa, tada će oružje, fizijski materijali i sastavi isporuke biti izloženi celom svetu. To će izazvati najveću krizu u sledećih deset godina, navodi Stratfor. SAD će s druge strane morati smisliti šta da radi  sa tim, čak i ako to znači slanje kopnenih trupa da čuvaju oružja, materijale i rakete.

- Vašington jedini ima moć da reši taj problem, ali neće biti u stanju preuzeti kontrolu nad ogromnim brojem vojnih lokacija te će teško jamčiti da u tom procesu neće biti ispaljena ni jedna raketa. Verovatno će morati da usmere svoje snage na stvaranja stabilnih vlada u regionima koje će biti uključene u neutralizaciju tog oružja  - piše u izveštaju.

3. Nemačka će se naći u velikim ekonomskim problemima

Nemačka privreda u velikoj meri zavisi od izvoza, pa je imala velike koristi od liberalizacije trgovine u Evropi i evra. Međutim, to znači da ta zemlja može najviše da izgubi pogoršanjem evropske krize, što će rezultirati talasom evroskepticizma. Domaća potrošnja neće moći nadoknaditi manjak od izvoza, pa će stagnirati, kao što se dešava u Japanu.

4. Poljska će postati jedan od evropskih lidera

S istočne strane Nemačke stvari neće biti tako loše. Tako će se u epicentru ekonomskog rasta i političkog uticaja naći Poljska. Poljski natalitet neće padati tako kao u drugim velikim evropskim zemljama. Činjenica da je to najveća i najbogatija evropska država na ruskoj zapadnoj granici će je takođe pogurati na poziciju regionalnog vođstva, što će joj doneti veći politički i pivredni prestiž, a to će rezultirati i važnim strateškim partnerstvom sa SAD.

5. Postojaće četiri Evrope

Ne tako davno činilo delovalo je da je evropsko jedinstvo nezaustavljiva sila, ali to će za deset godina delovati kao davna uspomena.

Prognoze Stratfora ukazuju da će se države Evrope otuđiti, a ceo kontinent će se podeliti u četiri regiona: Zapadna Evropa, Istočna Evropa, Skandinavija i Britanski ostrva. Ipak, EU bi na neki način mogla preživeti, ali politički, ekonomski i vojni odnosi dogovaraće se prvenstveno bilateralno, a ne na bazi više država.

6. SAD i Turska će biti bliski saveznici, ali iz neočekivanog razloga

Više će arapskih država biti u stanju prirodnog pada, a prognoza decenije najavljuje smirivanje haosa u tim regionima. Turska će izvući najveću korist iz situacije, ta velika i relativno stabilna zemlja čije se granice protežu od Crnog mora do Sirije i Iraka.

Turska će nevoljno učestvovati u sukobima na svojim granicama, ali će biti primorana, pa će kako njena moć jača biti važan partner SAD. Ipak, Turska će hteti nešto zauzvrat - liniju obrane od moćne zemlje na drugoj strani Crnog mora koja ima vojne baze u susednoj Jermeniji - Rusije. Tako će SAD svoje savezništvo morati da plaća učešćem u kontrolisanju Rusije.

7. Kina će osetiti politički haos


Pred Kinom je teških deset godina. Oslabljeni ekonomski rast će izazvati veliko nezadovoljstvo komunističkim režimom. Partija se, ipak, neće liberalizovati, što znači da će jedina opcija kontrole haosa biti povećanje unutrašnje represije. Peking će se susresti s još jednim problemom - rast Kine nije jednako geografski raspodeljen - obalni gradovi će rasti, a unutrašnjost biti sve siromašnija, pa će taj problem samo pogoršati kako Kina nastavi s urbanizacijom. To će izazvati pobune, proteste...

8. Japan će postati azijska pomorska sila

Japanska pomorska tradicija traje vekovima, a kao ostrvska nacija oni zavise od uvoza. Kako Kina gradi vlastiti mornaricu, moguće je da će postati agresivnija u kontroli trgovačkih ruta u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i Indijskom okeanu od kojih Japan zavisi.

- Trenutno, Japan zavisi od SAD koji mu jamči pristup. Međutim, kako će se SAD angažovati u drugim stvarima i neće toliko zavisiti od uvoza, njihova pouzdanost dolazi u pitanje. Stoga će Japanci morati sami povećati svoju pomorsku moć - stoji u prognozi.

9. Ostrva Južno kineskog mora neće započeti rat, ali postoji "caka"

Regionalni moćnici će odlučiti da se sporovi oko ostrva u Južno kineskom moru ne isplate većeg vojnog angažmana, ali i dalje će biti simptom pohlepe.

-  Sukobi oko manjih ostrva neće biti primarna stvar u regionu, već će se u slici pojaviti treći igrač. Rusija će sa svojom smanjenom moći imati i manji sposobnost očuvanja svojih pomorskih interesa, a i Japanci i Kinezi će biti zainteresovani za njih, kao i za sprečavanje da ih ovaj drugi dobije - stoji u izveštaju.

Opasna dinamika sila vraća se u istočnu Aziju, čak i ako ne završi oružanim sukobom.

10. Nastaće 16 mini Kina


Kineska privreda će usporiti, a rast proizvodnih kapaciteta stagnirati. To je zapravo dobra vest za brojne zemlje - proizvodni poslovi u kojima je Kina dominirala će preći u ruke 16 država čija privreda tek treba da doživi rast s nepredvidivim ekonomskim i političkim posledicama - Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš. Mianmar, Šri Lanka, Kambodže i Filipina, a i Indonezija bi mogla značajno poboljšati svoju proizvodnju.

11. Američka moć će oslabiti, ali ne namerno


Kako će svet postati nepredvidivo mesto u sledećih 10 godina, SAD će reagovati tako da će postati pametniji u biranju svojih izazova umesto da preuzima aktivnu ulogu u rešavanju svetskih problema. Rastuća privreda i domaće proizvodnje energije, pad izvoza i stabilnost u zemlji daće najmoćnijoj zemlji sveta luksuz da se izoluje od svestskih kriza. Posledice toga osetiće brojne zemlje koje su dosad zavisile od pomoći SAD-a.

Express.hr
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар