Stiže pilula koja usporava starenje i produžava vek za deceniju!

Novi Indipendet piše da su naučnici su otkrili ključnu komponentu procesa starenja, zahvaljući čemu su na putu su da naprave pilulu, koja bi mogla da produži ljudski vek za deceniju.

Ilustracija: wikimedia.org


Molekuli proteina "kinaze 3 glikogen sintaze" (GSK-3) odgovorni su za skraćivanje životnog veka, pokazuje nova studija i predlaže mogućnost produženja života isključivanjem tih proteina.

Eksperimenti sa voćnim mušicama koje takođe poseduju GSK-3 protein, pokazali su upotreba male količine litijuma može da inhibira te proteine i tako produži život insekata za 16 odsto.

Istraživanja rađaju nadu da litijum, ili možda neki slični medikamenti sa manje propratnih efekata, može da se pretvori u pilulu za produžavanje ljudskog života.

Međutim, što je možda još važnije, podaci istraživanja i otkriće ovog proteina mogli da pomognu pri sprečavanju ili usporavanju razvoja bolesti kao što su alchajmerova, dijabetes, parkinsonovo oboljenje i rak.

„Veoma smo uzbuđeni zbog GSK-3. To znači da bi sve vrste bolesti koje se povezuju sa starenjem mogle biti sprečene u bližoj budućnosti jer bi mogle da postanu deo terapije kod sredovečnih osoba“, rekao je doktor Horhe Ivan Kastiljo, glavni autor naučne studeije.

On kaže da bi pravljenje ovakve pilule moglo da se očekuje u narednim decenijama. Naučnici sa Instituta „Maks Plank“, između ostalih, učestvuju u istraživanju i uskoro će vršiti eksperimente na složenijim životinjama.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар