Prognoza vremena za leto 2016. godine

Izgleda da nikad nije previše rano razmišljati o letu. Pa, kakvo će biti ono koje nam predstoji, kada je vreme u pitanju? Sudeći prema dugoročnoj prognozi meteorologa, odnosno klimatologa, možemo očekivati toplo i suvo leto 2016. godine. U julu i avgustu - bez većih padavina.





Zima, koja lagano ostaje iza nas, ostaće upamćena po tome što je bila izrazito blaga, da ne kažemo topla.

"Odstupanje srednje sezonske temperature vazduha od normale bilo je u intervalu od dva do 3,5 stepeni Celzijusovih", kaže Smailagićeva  "Količine padavina su bile u kategoriji prosečnih vrednosti. Karakteristika ove zime je da su se u više navrata smenjivali veoma topli s hladnim periodima. U tim epizodama prevazilaženi su i pojedini dosadašnji ekstremi. Sredinom februara na 12 stanica u Srbiji premašeni su apsolutni maksimumi temperature na mesečnom i sezonskom nivou" - rekla je Jasminka Smailagić, načelnica u Klimatskom sektoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za "Večernje novosti".

A kakvo nam vreme predstoji, u danima i nedeljama pred nama?

"Do 21. marta, sve će se svesti u okvire očekivanih vrednosti", kaže Smailagićeva. "Proleće će najverovatnije biti u uobičajenim granicama. Od 1. marta do 31. maja očekuju nas prosečne temperature sa srednjom vrednošću od 11 stepeni za teritoriju Srbije. U Beogradu će biti za dva stepena toplije, a padavine u prosečnim količinama".

Na osnovu poslednje sezonske prognoze našeg regionalnog klimatskog modela, Smailagićeva kaže da nas očekuje toplo i suvo leto.

"Prosečna temperatura u našoj zemlji biće oko 21 stepen Celzijusov", kaže Smailagićeva. "U Beogradu se očekuje oko 23 stepena i više. Količina padavina bi trebalo da bude ispod prosečnih vrednosti", ističe ona za "Novosti".

Sezonska prognoza Republičkog hidrometeorolološkog zavoda


APRIL: Malo topliji i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 9.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.0ºS.

Srednja količina padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja aprilska količina padavina iznosiće oko 56 mm.


MAJ: Prosečno topao i vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.6ºS.

U većem delu Srbije srednja količina padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek, dok u Vojvodini ima izgleda da srednja majska količina padavina bude bude malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja majska količina padavina iznosiće oko 51 mm.


JUN: Topliji i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.2ºS.

Srednja količina padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja junska količina padavina iznosiće oko 90 mm.


JUL: Prosečno topao i suvlјi

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 28.9ºS.

Srednja količina padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja julska količina padavina iznosiće oko 30 mm.


AVGUST : Topliji

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 29.5ºS.

Srednja količina padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 11 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja avgustovska količina padavina iznosiće oko 39 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар