Aranđelovdan, dan kada Arhanđel Mihailo silazi među ljude (i kako mu se moliti)

Srpska pravoslavna crkva slavi 21. novembra Sabor Svetog arhanđela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, "živi svetac". Crkva procenjuje da je Aranđelovdan kao slava, po broju vernika na drugom mestu, posle Svetog Nikole.


Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom, i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog".

Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo.

Anđela je sedam, a imaju devet činova. Sveti arhanđel Mihailo slavi se u novembru, jer je to deveti mesec posle marta, u kojem je stvoren svet. Anđeoski činovi su: šestokrili Serafimi, mnogooki Heruvimi, bogonosni Prestoli, Gospodstva, Sile, Vlasti, Nacala, Arhanđeli i Anđeli, a svima je predvodnik arhanđel Mihailo. Među anđelskim činovima, prema učenju Crkve, savršeno je slaganje, ljubav, jednomislije, jednodušnost, pokoravanje jedno drugom, a svi skupa pokoravaju se volji Božjoj.

Prema knjizi "O nebeskoj jerarhiji" Svetog Dionisija Areopagita, učenika apostola Pavla, vojvoda anđelske vojske je arhistratig Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast.

Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju - kao putnik ili prosjak.

Aranđelovdan je ceo posvećen dobroti i davanju, pa tako i ljudi treba da se sete svojih bližnjih kao i onih koji imaju manje nego oni.



 

Narodna verovanja vezana za Aranđelovdan


Mnoga su narodna verovanja ο ovom Anđelu. Kažu da Arhanđel Mihailo obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne terate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vernike, kazniti.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhanđel Mihailo dobi jesenje i zimsko vreme. Vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme Arhanđel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se verje da samo on može oterati vukove.

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne sprema se žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.



MOLITVA SVETOM ARHANGELU MIHAILU


Sav si oganj i revnost, sveti Arhistratiže Mi­haile, zato te molimo: učmale duše naše zapali ognjem revnosti tvoje, da bismo budne savesti uvek radosno služili zajedničkom Gospodu našem, svesrdno se ugledajući na tebe, bezgrešnog i sve­tog brata našeg, i vrhovnog vojskovođu našeg, vr­hovnog vojskovoću sve nebeske i zemaljske vojske Hristove. Čudesni Gospod Hristos načinio je je­dnu Crkvu od anćela i ljudi, da bismo se mi ljudi, koji tajanstveno prestavljamo heruvime na zemlji, ugledali na svetu nebesku braću našu, na čijem čelu stojiš ti, lučezarni i divni Arhistratiže Mihaile. Ti si na nebu pobedio svezlog Satanu, i zbacio ga s neba na dno pakla, – pomaži i nama uvek, molimo te, svemoćni Arhangele da i mi svepobednom silom tvojom pobećujemo svelu­kavog Satanu, koji nas sa svih strana napada i iskušava kroz bezbožne ljude, kroz nečiste po­misli, kroz zemaljske slasti, kroz opojne strasti.

Sav si svet, čist i bezgrešan, divni Prvoan­gele Božji; molimo te svesveti, molimo te sveči­sti, molimo te svebezgrešni, uči nas dan i noć kako da živimo sveto, čisto i bezgrešno, i daruj nam tvoje heruvimske sile, da bismo istinski i stvarno heruvimski živeli na zemlji mi koji po neizmernom čovekoljublju Božjem prestavljamo he­ruvime na zemlji. Ne ostavi nas u otrovnom blatu naših slastoljubivih zemanjskih želja, nego has podigni u nebeske anćelske visine i osposobi nas da anđelski sveto čisto poživimo dok smo u telu na zemli. Milostivno pogledaj na nas, Sve­pobedni Arhangele, snishodljivo se spusti do nas, te nas, zaspale u gresima, probudi na borbu sa zlom, sa grehom, sa smrću, sa ćavolom, da bismo, vođeni i sokoljeni tobom, lako savlađivali svaki greh, svaku strast, svaku smrt, svakog ćavola. Mi znamo, bogonosni Arhangele: ti imaš vlast nad nečistim dusima, nad bolestima, nad smrću, nad gresima; ispuni duše naše božanskom silom svo­jom, eda bismo i mi neustrašivo ratovali i heruvimski pobeđivali sve neprijatelje spasenja na­šeg, vere naše, duše naše.


Svepobedni vojvodo Nebeskih Sila, ti si oči­stio nebo od Satane i crnih angela njegovih, – očisti i duše naše od svakog greha, jer gresi na­ši otvaraju vrata i prozore duša naših, te kroz njih ulaze u nas nečiste sile demonske prljajući i umrtvljujući duše naše, koje treba da su anđel­ski čiste i anđelski obesmrtne. Bez tvoje svepo­bedne pomoći, Nebeski Vojskovoćo, mi lako po­stajemo plen nečistih sila; stoga te od sveg srca molimo: uvrsti nac u svoju nepobedivu vojsku, i ratuj za nas i ispred nas, vodeći nas i predvo­deći nas u svakoj oborbi za dušu našu, za spase­nje naše, za večnost našu, i osiguravajući nam pobedu nad svakim rpexom i nad svakim đavolom. O, presveti Arhangele, mi smo očajno nemoćni pred demonskom silom vražijom, ako nam ti ne pritekneš upomoć božanskom silom svojom. Sa tobom, mi ćemo uvek odnositi pobedu u svima bit­kama za dušu našeu i spasenje naše i večnost na­šu; a bez tebe – mi bespomoćno posrćemo iz po­raza u poraz, iz greha u greh, iz pakla u pakao. Zato budi uvek s nama, i ne napuštaj nas zbog gre­hova naših i smrada našeg, nego, ljubeći nas bo­žanskom ljubavlju, učini da omrznemo greh i sve grehovne slasti, i ispunimo duše svoje miomi­rom evanđelskih vrlina. Evo, duše svoje preda­jemo tebi, presveti Prvoangele Božji; molimo te i preklinjemo, vodi nas uvek putevima koji odvode u Carstvo Nebesko, da bismo zajedno s tobom, milostivog Spasa našeg – preslatkog Gospoda Hrista, i Njegovog svečovekoljubivog Duha Utešitelja, kome slava i hvalasada i uvek i kroza sve vekove. 

Amin
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар