Devojačka trava protiv bolnih menstruacija, jakog krvarenja i za menopauzu

Rusomača se koristi kod raznih boljki i vrlo je delotvorna. Pomaže u slučaju bolnih menstruacija i jakog krvarenja. Efikasno zaustavlja krvarenje iz želuca, creva i bubrega zato što ima sposobnost da steže krvne sudove. Zbog zavidne količine kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris. Posebno je značajno to što ova biljka regulise krvni pritisak i zato se podjednako koristi i kod povišenog i kod sniženog pritiska.

Foto: Wikipedia

Ova biljka (Capsella bursa pastoris) koja raste svuda po Evropi, osim na krajnjem severu, s listićima u obliku srca, poznata nam je iz vremena prvih detinjih ljubavi. Naime, u proleće zaljubljene devojčice beru ovu biljku i igraju staru igru, recitujući „voli me" i „ne voli me" uz svaki otkinuti list.

Najčešće se nalazi pored puteva, u dvorištima i na zapuštenim livadama. Narodni naziv hoću neću je dobila upravo po pomenutoj  dečjoj igri, koja se najčešće izvodi sa njenim listićima u obliku srca. Zbog oblika u narodu je zovu i "pastirska torbica", ali i rusomača, devojačka trava i mačkino srce.

Koristi se u lekovite svrhe u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama. Naša farmakopeja je još uvek ne prihvata, a što bi trebalo što pre učiniti. Ispitivanja su pokazala da je ona netoksična i da se organizam ne vezuje za nju.

Po dr sci Tucakovu (1990) koristi se kod belog pranja, protiv krvarenja iz bubrega, kod produžene i pojačane menstruacije, protiv kamena u bubregu, a takođe i kod zapaljenja mišićnog tkiva materice. Kod pomenutih bolesti biljka ulazi kao komponenta za pripremanje čajeva.

- Posebno je interesantno kod ove biljke to je da poravnava krvni pritisak, što znači da se može upotrebiti i kod povišenog i kod sniženog krvnog pritiska - piše dr sci Hasanagić, 1988. godine.

Cveta od aprila do oktobra, a bere se sve dok cveta. Suši se u hladovini u tankim slojevima. Lekovita je u celosti. Cvetovi su mali beli, raspoređeni u bočne cvasti. Plod je srcasto trouglasti, tvrd na dodir. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholin, histamin, vitamine A, B i C i obilje drugih delotvornih sastojaka. Kao daleka rođaka familije krstašica oslobađa karakteristični miris sumpornih jedinjenja.

Omiljeni je narodni lek protiv menstrualnog odliva i bolnih menstruacija, zbog čega je i zovu devojačka trava. Koristi se i kod pojave krvi u mokraći, upale bešike, krvarećih hemoroida, kao i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska. Zbog zavidnog prisustva kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris. Najdelotvornija je pomešana sa drugim lekovitim biljkama.

U čajnim mešavinama protiv hipertenzije kombinuje se sa rastavićem i glogom.

Pomešana sa virkom i hajdučkom travom najbolji je lek za žene koje imaju problem sa prolapsom, odnosno ispadanjem materice. Ova pojava je karakteristična za starije i žene u srednjim godinama, a može da se javi i nakon teškog porođaja ili slabljenja tonusa mišića. U takvim okolnostima rusomača jača mišićno tkivo materice, zbog čega se ovaj čaj preporučuje i posle porođaja.

Koncentrovan čaj od "pastirske torbice" uspešno zaustavlja krvarenje iz nosa. Da bi se željeni efekat postigao, u nosu treba držati u čaju natopljen tampon od vate ili gaze dok krvarenje prestane.

Tinktura od biljke hoću-neću delotvorna je za mišiće čiji je tonus oslabljen. Masaža ovom tinkturom posebno se preporučuje osobama čije su ruke ili noge bile dugo u gipsu, pa su im mišići oslabili.

Rusomača se ne preporučuje jedino tokom trudnoće. Postoji i negativna interakcija sa određenim lekovima. Prekomerna upotreba preparate od ove biljke može da utiče na terapiju antihipertenzivima, terapiju kod poremećaja rada štitaste žlezde, a može da pojača i dejstvo sedativa.


Tinktura


Cela sveža biljka se fino isitni i ubaci u flašu bez pritiskanja. Zatim se doda 40% alkohol da biljku prekrije i ostavi na suncu da stoji 10 dana. Nakon toga sadržaj se procedi, sipa u tamniju flašu i čuva na hladnom mestu. Osim što tinkura služi za masažu oslabelih mišića, preporučuje se i za zaustavljanje krvarenja u organizmu. Tri puta dnevno se sipa u šolju čaja po 10 kapi i pije.


Delotvorni čajevi


Čaj se priprema tako što se supena kašika rusomače, ili mešavine sa drugim biljkama, zavisno od toga za šta se koristi, prelije sa 200 ml ključale vode. Ostavi se poklopljeno da odstoji pola sata, zatim procedi i zasladi po želji. U toku dana treba popiti tri šolje, uvek pre jela.

U menopauzi se posebno savetuje konzumiranje ovog čaja. Da bi se tegobe olakšale pa čak i eliminisale, dnevno treba piti po dve šolje čaja u trajanju od mesec dana, zatim napraviti tronedeljnu pauzu, pa ceo postupak ponoviti još jednom.


Čajna mešavina protiv obilnih i bolnih mesntruacija


- rusomača (Capsella bursa-pastoris) 100g
- kantarion (Hypericum perforatum) 100g
- virak (Alchemila vulgaris) 100g
- hajdučica (Achilea millefolium) 100g

Sve biljke pomešati pa 4 supene kašike preliti sa 500ml ključale vode, promešati i poklopiti. Ostavite da odstoji 45 minuta. Procedite i popijte u toku dana u nekoliko navrata.


Čajna mešavina protiv prolapsa materice


- rusomača (Capsella bursa-pastoris) 100g
- virak (Alchemila vulgaris) 100g
- hajdučica (Achilea millefolium) 100g

Sve biljke pomešati pa 4 supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promešati i poklopiti. Ostavite da odstoji 45 minuta. Procedite i popijte u toku dana. Pored čaja poželjno je piti i tinkturu rusomače (dve kafene kašičice u toku dana jedna ujutro, jedna uveče) rastvorenu sa malo vode.


Čajna mešavina protiv povišenog krvnog pritiska


- rusomača (Capsella bursa-pastoris) 100g
- rastavić (Equisetum arvense) 100g
- glog (Crataegus oxyacanta) 100g

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promešati i poklopiti. Ostavite da odstoji 45 minuta. Procedite i popijte u toku dana.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар