Zapalite listić lovora i rešite se umora, stresa i napetosti!

Ova biljka će vam pomoći da se brzo opustite i rešite se napetosti, nervoze, stresa i umora... Ruski naučnik  Genadij Malahov otkrio je, naime, da lovor odlično deljuje protiv umora i stresa.

Hans / Pixabay

Sve što bi trebalo da uradite jeste da uzmete jedan osušen list lovora, stavite ga u pepeljaru, zapalite i izađete iz sobe. Posle desetak minuta lovorov list će izgoreti, a prostorija će biti puna mirisnog dima koji stvara posebnu atmosferu.

Naime, lovor sagorevanjem oslobađa specifične materije koje nam pomažu a ublažimo umor i da se opustimo.

Lagano ih udišite i osetićete kako se opuštate.

Lovor je od antike bio vrlo cenjen kao sveto drvo čije su se grančice darivale pobjednicima i pesnicima kao znak najveće počasti i slave.

Danas se lovor koristi u hortikulturi kao stablo ili kao formalno oblikovana živica, u kulinarstvu kao začin (lovorov list je dodatak supama, čorbama itd. zbog posebne arome koju daje jelima, ali se ne jede, nego izbacuje iz jela nakon kuvanja) i u narodnoj medicini kao lekovita biljka. Lekovita materija su eterična i masna ulja iz bobica i listova, a kao aktivne materije prvenstveno sadrže pinen i cineol.

Lovor obogaćuje antioksidativni potencijal hrane, čime se doprinosi jačanju imunološkog sistema, zaštiti od štetnog uticaja slobodnih radikala, zaceljivanju rana i zaštiti od virusa.

Vitamin A koji se u značajnim količinama nalazi u lovoru doprinosi boljem vidu, održavanju i zaštiti sluzokože i kože, pomaže u smanjenju rizika od raka pluća i usne šupljine.

Prepoznatljiv miris lovora potiče od hlapivih spojeva koji ljekovito deluju na sustav za varenje i ublažavanje probavnih tegoba.

Čaj od lovora potiče apetit i varenje, pomaže smirivanju mučnine, ublažavanju čireva, grčeva i nadutosti.

Esencijalno ulje lovora može pomoći kod lečenja artritisa, boli u mišićima, bronhitisa i gripe.

Ovaj mirisni začin ima potencijal da redukuje rizik od pojave raka jer sadrži niz fitokemikalija koje poseduju snažna antikancerogena svojstva. Istraživanja su u toku.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар