Sveti vrači Kozma i Damjan: Leče i štite od vradžbina (VIDEO)

Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obeležava se u hramovima Srpske pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije. I letnji i jesenji Sveti vrači obeležavaju se sa uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine. Bolesnici se zavetuju Svetim vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave. Praznik se slavi i kao zaštita od groma…

Foto: Astro sajt

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici. "Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.


Zapisano je, takođe, da je Kozma "ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata".

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu.

Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove. Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Sveti Vrači Kozma i Damjan,rođena braća rodom iz Rima, razdelili su svoje veliko bogatstvo i lečili ljude bez nagrade, upućujući ih na veru Hristovu.Iscelili su cara Karina koji primi hrišćanstvo. Njihov učitelj, lekar, ubio ih je iz zavisti 284. godine.

Pod uticajem tradicionalnog uvažavanja lekarskog poziva koje datira od antičkih vremena, poštovanje svetih vrača Kozme i Damjana bilo je rasprostranjeno u hrišćanskom svetu od samih početaka. Već u petom stoleću, braći su posvećene mnoge crkve, a brojni hodočasnici posećivali su njihov grob u mestu Fereman u Mesopotamiji.

Kult svetih vračeva nastao je posle čudotvornog ozdravljenja cara Justinijana, što je, kako se verovalo, bilo njihovo delo. Iz Carigrada se kult svetog Kozme i Damjana preneo do Rima, gde je u njihovu čast početkom šestog veka sagrađena monumentalna bazilika, dok su na Zapadu dvojica svetih lekara vekovima biti zaštitnici brojnih medicinskih, posebno hirurških udruženja, bolnica i pojedinih uglednih porodica.

I letnji i jesenji Sveti vrači obeležavaju se sa uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine.

Bolesnici se zavetuju Svetim vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave.

Ovaj dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. 

Postoji i verovanje da danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće. Inače, ovaj praznik slavi se i kao zaštita od groma… 

Na Vrače po verovanju ne treba ni raditi poslove na velikim visinama.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.


Sveti Vrači su esnafska slava zdravstvenih radnika i posvećene su im brojne crkve i manastiri. Slave ih manastiri Rakovac, Prizren i Sopoćani, odakle je sa blagoslovom Igumana Teoktista, pre tri godine donet deo Časnih Moštiju Svetih Vrača koje se nalaze u Crkvi Svete Petke u Majdevu.

U čast Svetih Vrača, koji se prizivaju prilikom molitava za bolesnike i osveštavanja jeleja, služi se Sveta Liturgija i osveštavaju slavski kolači i žito. Brojni srpski domaćini, u krugu porodice i prijatelja – proslavljaju Svete Vrače kao krsnu slavu.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар