Ognjena Marija - zaštitnica žena: Njenim čudotvornim moštima klanjaju se i muslimani

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju spomen na svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija. Ova svetiteljka se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena. Deo njenih moštiju čuva se u manastiru Vatoped na Svetoj gori.

 


U kalendaru Ognjena Marija nema crveno slovo, kao ni praznici svetiteljki koji slede - Blage Marije i Trnove Petke. Ali, na dane kada se praznuju ove tri svetiteljke, posebno poštovane među ženama, ne bi valjalo ništa da se radi. Zato se, po narodnom predanju, tog dana ne posluje ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da tog dana ne valja ni konac u iglu udenuti

Ognjena Marija, ili sveta mučenica Marina, rođena je u Antihiji. Krštena je sa 12 godina, a zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana.

Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i klanjaju im se i pravoslavni i muslimani.


Svetiteljka se i u istočnom i u zapadnom slikarstvu predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu. U crkvenom kalendaru praznik nije obeležen "crvenim slovom", ali se ipak veoma poštuje.


Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u "ognjevite" svece.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi, jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši Božju volju, ne može očekivati milost njegovu

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар