Ognjena Marija - zaštitnica žena: Kada joj se i kako moliti i koja pravila treba ispoštovati?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju 30. juna spomen na svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija. Ova svetiteljka se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena. Deo njenih moštiju čuva se u manastiru Vatoped na Svetoj gori.

 


U kalendaru Ognjena Marija nema crveno slovo, kao ni praznici svetiteljki koji slede - Blage Marije i Trnove Petke. Ali, na dane kada se praznuju ove tri svetiteljke, posebno poštovane među ženama, ne bi valjalo ništa da se radi. Zato se, po narodnom predanju, tog dana ne posluje ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da tog dana ne valja ni konac u iglu udenuti

Ognjena Marija, ili sveta mučenica Marina, rođena je u Antihiji. Krštena je sa 12 godina, a zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana.

Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i klanjaju im se i pravoslavni i muslimani.

Svetiteljka se i u istočnom i u zapadnom slikarstvu predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu. U crkvenom kalendaru praznik nije obeležen "crvenim slovom", ali se ipak veoma poštuje.


Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u "ognjevite" svece.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi, jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši Božju volju, ne može očekivati milost njegovu.


МОЛИТВА СВЕТОЈ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦИ МАРИНИ - ОГЊЕНА МАРИЈА


О, света мученице Марина, ти си била живи огањ вере у Господа Исуса Христа и због те вере си радосно и без страха пострадала и удостојила се да добијеш венац мучеништва од Самог Господа. Твојим светим подвигом, ти си за сва времена показала да се могу победити наши највећи непријатељи спасења - тело и ђаво. Зато ти је Господ подарио велику благодатну моћ да нам помажеш у многим невољама, а посебно у борби са злим демонским силама. Због тога, ми свегрешни и немоћни приступамо ти, света Марина, и просимо твоју благодатну помоћ. 

Помози нам да и ми победимо наше тело, које нас на безброј начина вара и коме у сваком захтеву попуштамо грешећи непрестано. Својим молитвама Господу учини да устанемо из блата у којем се ваљамо и да се очистимо од свих телесних нечистоћа кроз дубоко и искрено покајање, како би могли да поставимо добар почетак на путу спасења.

Али те још више молимо да нам помогнеш у овој тешкој и крвавој невидљивој борби, коју водимо са духовима злобе и који су нас преварили и увукли у многе грехе, а да често тога ми нисмо ни свесни. Зато својим светим молитвама са Небеских висина одагнај све демоне који плету замке око нас и одводе са пута спасења. Они су својом злобом и лукавошћу у нама посејали и гордост, и себичност, и мржњу, и завист, и злобу, и властољубље, и сластољубље, и среброљубље и све друге страсти које су се у нама одомаћиле и постале као нека друга наша природа. Зато својом огњеном молитвом, мученице Марина, одагнај све те бесове који су се устремили на нас и помози да и ми устанемо против њих једним новим животом кроз Цркву 

Христову, кроз покајање, кроз врлински и непорочан живот. Помози да се у нама распали неугасиви огањ љубави Божије, којом си ти тако силно горела, па да трепетом бдимо над сваким својим делом и мишљу и да душу оградимо непрестаном молитвом и Богомислијем. Тада ће демони бежати од нас са страхом и неће моћи много да нам нашкоде. Нека би твојим светим молитвама тако поживели до краја земног живота стремећи ка Вишњем свету.

А када једном са душама пређемо у царство духова, помози да слободни прођемо крај злих војски сатанских и да се удостојимо да са радошћу уђемо у светлост Царства Небеског, где све војске Анђела и свих Светих међу којима и ти лучезарно светлиш, света Марина, непрестано славе Пресвету и Животворну Тројицу, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.


Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. ZELIM DA SE ZAHVALIM ZENI DAMI I KRALJICI KOJA MI POMOGLA DA VRATIM MUZA I PORODICU SVUGDE SAM TRAZILA SPAS ALI NIKO MI NIJE POMOGAO SVE DOK KUMA MI NIJE PREPORUCILA GOSPODJU RENATU..EVO BROJA AKOM NEKOM TREBA +385/923813830 VIBER WCP

    ОдговориИзбриши