So - neprijatelj srca koji izaziva zavisnost

ASTRO SAJT: U stvari, bez nje ne možemo. Sećamo se replike iz jednom domaćeg partizanskog filma, u kome doktorka daje dečacima krišom malo soli u kaže im "So je život". Tako je, medjutim, ne samo zbog ukusa koji so daje hrani. Mada je čuveni dr. Feelgood upozorio kako je so "bela smrt", bez nje realo nema nema života. Čuli ste za ste za primere ljudi koji su ljudi umrli od previše vode, asmrt je nastupila zato jer su isprali sav natrijum iz tela...

Foto: © ASTRO SAJT

Pa šta onda sa njom? Mislimo, naravno, na so...

Zaključak je prilično jednostavan, a to je da so zapravo nije štetna koliko jeste njena količina koju tipično unosimo štetna. Naime, koliko u telu ima više natrijuma, toliko i naše telo zadržava više vode i obrnuto. Rešenje, medjutim, nije baš tako jednostavno, posebno ako znamo da su britanski naučnici su posleopsežnog istraživanja došli do zaključka da so izaziva istu vrstu zavisnosti kao cigarete i droge.Ovaj začin, naime, po njima aktivira gene u moždanim ćelijama i moždane veze na isti način na koji to čine - opijati.

Eto zašto čak i srčani bolesnici ili oni koji imaju visok pritisak jedu slana jela i ne mogu bez čipsa koji ne bi bio to što jeste da nije sav u ulju i soli...

Malo komplikovamno?

Za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od infarkta i moždanog udara stručnjaci preporučuju maksimalan unos soli do šest grama dnevno.

Istraživanje naučnika pokazalo je da smanjenje dnevnog unosa soli sa devet na šest grama rezultira sa 13 odsto smanjenim rizikom od moždanog udara i deset odsto manjim izgledom od srčanih oboljenja.

So se, naime, sastoji od 40 odsto natrijuma i 60 odsto hlora. Natrijum je neophodan za regulaciju količine vode u organizmu i koordiniranog prenosa elektriciteta organizma. Za ispunjenje tih funkcija dovoljan je unos samo grama soli dnevno.

Preveliki unos soli povećava krvni pritisak, tako što natrijum uzrokuje zadržavanje veće količine vode, a dodatna voda povećava krvni pritisak. Osobe osetljive na so zadržavaju je u svom telu,  a to uzrokuje naticanje. Tkivo otiče, vene se sužavaju i dolazi do povećanja krvnog pritiska. Kao piotencijalno rešenje, preoručuje se upotreba morska soli, koja je manje štetna od rafinisane (ali ne sasvim zdrav). Hranu treba začinjavati začinskim biljem,persunom,celerom, zalfijom, mirođijama, belim lukom,lukom, limunovim sokom…

Stručnjaci dodaju kako je 75 odsto soli koju unosimo skriveno u prerađenoj industrijskoj hrani.

Ovaj tekst je vlasništo Astro sajta i zabranjeno je njegovo prenošenje na druge stranice bez pismene dozvole!
© copyright 2012 – All rights reserved
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар