Nauka potvrdjuje reinkarnaciju?

Savremena nauka polagano otkriva znanje o reinkarnaciji koje je već davno izneseno u Bhagavad-giti. Upravo su naučnici otkrili da se svakih sedam godina svaki atom na našem telu regeneriše. Tako tokom života neprestano menjamo tela od rođenja do smrti. Ako, recimo, imate 21 godinu, to znači da ste već tri puta u životu u potpunosti promenili svoje telo, ali i dalje ste ostali ista osoba. 

 

Tim povodom, zanimljiv tekst objavljuje portal Atma:

Bhagavad-gita je izgovorena prije pet tisuća godina i sve obimno znanje (o Bogu, o duši, prirodi, vremenu i djelatnostima) koje detaljno objašnjava, počinje i temelji se na znanju da je svako živo biće osobena duša koja mijenja svoje tijelo u svakom trenutku. To se tijelo tokom života „regenerira“ od djeteta do starca, a ipak tokom cijelog vremena u tijelu je prisutna ista duhovna duša koja ne podliježe nikakvoj promjeni. Ta osobena duša, kada se njeno trenutno tijelo potpuno iscrpi i iskoristi, ponovo mijenja tijelo prelazeći u novo tijelo.

U Bhagavad-giti 2.13. to je jednostavno objašnjeno na ovaj način:

dehino ‘smin yatha dehe
kaumaram yauvanam jara
tatha dehantara-praptir
dhiras tatra na muhyati

“Kao što utjelovljena duša u ovom tijelu prolazi kroz dječaštvo, mladost i starost, tako u trenutku smrti duša prelazi u drugo tijelo. Razborita osoba nije zbunjena takvom promjenom. “


Ovo su neki od rezultata istraživanja znanstvenika koji dokazuju da se naše tijelo neprestano mijenja, a unatoč tome mi kao osoba ostajemo isti.

Neki dijelovi našeg tijela stari su tek nekoliko dana, tjedana ili mjeseci. Pogledajte kako se to događa:

Jetra – starost pet godina

Jetra ima iznimnu sposobnost samoobnavljanja. Zahvaljujući bogatoj opskrbi krvlju, jetra se konstantno obnavlja. Stanice jetre imaju životni vijek od oko 150 dana. Čak i alkoholičari imaju priliku za obnovu jetre kad se odreknu alkohola. Nažalost, to nije slučaj kod težih oblika alkoholizma.

Srce – starost 20 godina

Donedavno se smatralo da srce nema sposobnost samoobnavljanja. Međutim, nedavno je istraživanje pokazalo da se i srce stalno obnavlja i pomlađuje. Znanstvenici kažu da se srce obnavlja najmanje tri ili četiri puta tijekom životnoga vijeka.

Pluća – starost dva do tri tjedna

Plućne stanice neprestano se obnavljaju. Međutim, pluća imaju različite stanice koje se obnavljaju na različitim razinama. Dio njih za obnovu treba kisik i plinove te im za to treba oko godinu dana. Dio stanica na površini obnavlja se svaka dva do tri tjedna. To je način na koji se pluća štite. Nažalost, plućne bolesti zaustavljaju ovu prirodnu funkciju pluća, stoga zdravlje ovoga organa treba brižno čuvati.

Koža – starost dva do četiri tjedna

Stanice epiderme koje su smještene na samoj površini kože obnavljaju se svaka dva do četiri tjedna. Brza obnova ne čudi jer je riječ o organu koji ima funkciju zaštite organizma, a koji je stalno izložen zagađenju i ozljedama. Unatoč brzoj obnovi kože, tijekom godina nastaju bore. Razlog je što sa starenjem nestaje kolagen i elastičnost.

Kosti – starost 10 godina

Kostur se stalno obnavlja. Za cjelovitu obnovu potrebno mu je oko 10 godina. Stare stanice zamjenjuju se novima koje omogućuju zdrav rast kostiju. Ta se izmjena stalno događa sve do srednje dobi, a tada se usporava. Zbog toga kosti postaju tanje i sklonije su osteoporozi.

Nokti – starost šest do 10 mjeseci

Naši se nokti sastoje od stanica bogatih keratinom. Svaki mjesec nokti narastu do četiri milimetra. Međutim, za rast cijeloga nokta potrebno je od šest do 10 mjeseci, ovisno je li riječ o noktima na rukama ili na nogama. Oni na rukama rastu brže jer su bolje opskrbljeni krvlju, imaju bolju cirkulaciju. Mlađim ljudima nokti rastu brže, ali to ne mora biti slučaj kod bolesnih ljudi.

Kosa – starost tri do šest godina

Kosa uglavnom naraste oko centimetar svaki mjesec. Ona se u cijelosti zamijeni svakih šest godina kod žena, a kod muškaraca svake tri godine. Obrve i trepavice obnavljaju se svakih šest do osam tjedana. Međutim, to nije slučaj kod ljudi koji čupaju obrve jer oni na taj način poremete prirodni ciklus.

Crvene krvne stanice – starost četiri mjeseca

To su iznimno važne ‘transportne’ stanice koje prenose kisik svakom tkivu u organizmu. Izmjenjuju se svaka četiri mjeseca, nakon čega jetra odbaci zaostalo željezo koje je potrebno za zdravlje crvenih krvnih stanica. Budući da mnogo crvenih krvnih stanica možemo izgubiti uslijed ozljeda i tijekom menstruacije, tijelo ih konstantno proizvodi.

Na temelju tih svih rezultata istraživanja možemo zaključiti da mi zaista nismo ovo tijelo jer unatoč njegovom umiranju mi i dalje živimo. To tijelo pripada nama, a mi živimo u tom tijelu i koristimo ga na razne načine u ovom svijetu. Pošto ovaj materijalni svijet nije naš pravi dom, moramo obući određenu vrstu odijela da bismo mogli živjeti u takvim životnim uvjetima. Kao što ronilac mora obući ronilačko odijelo želi li ići u dubine mora, ili astronaut svemirsko odijelo želi li ući u svemirska prostranstva, tako na sličan način i duhovna duša dobiva ovo tijelo kada zaželi ući u materijalni svijet.

Evo ponovo jedan stih iz Bhagavad-gite koji to vrlo lijepo i jednostavno objašnjava:

vasamsi jirnani yatha vihaya  navani grhnati naro ‘parani
tatha carirani vihaya jirnany  anyani samyati navani dehi


“Kao što osoba oblači novu odjeću, ostavljajući staru, duša prihvaća nova materijalna tijela, napuštajući stara i beskorisna.”


Međutim, razvijemo li ponovo želju da se vratimo nazad kući k Bogu automatski će se zaustaviti ta promjena tijela te će se skinuti svi prekrivači duše u obliku tijela, uma, inteligencije i lažnih imenovanja, i ponovo ćemo postati potpuno čisti u svom izvornom duhovnom obliku vječnosti, znanja i sreće…

Izvor: Atma.hr
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар