Da li vas partner emotivno uništava?

“Usred dana, na ulici, pod plavičastim neonskim svetlom u vašoj kancelariji, možda čak i u toplini vašeg doma, oni su tu, prerušeni u obične ljude sve dok ih njihove unutrašnje potrebe ne pretvore u grabljive zveri. Oni vam ne isisavaju krv, već emocionalnu energiju” – uverava dr sci Albert Dž. Bernstin u svojoj knjizi "Emocinonalni vampiri". Verovatno će vam najteže pasti kada shvatite da vas emocionalno uništava vama bliska osoba. “S vampirom možda delite i postelju, u kojoj je on jednog  trenutka partner pun ljubavi, a već sledećeg hladni neznanac…"

Foto: geralt / pixabay.com

U početku, deluju bolje od ostalih ljudi. Dopadaju vam se; osvajaju vaše poverenje; od njih očekujete više nego od ostalih. Očekujete više, dobijate manje i retko kada shvatate svoju grešku pre nego što oni nestanu u noći, ostavljajući vas pihički izmoždene, često i sa praznim novčanikom, a možda i slomljenim srcem, u sledećoj fazi i narušenim fizičkim zdravljem. Čak i tada se pitate – je li greška u njima ili u meni?”

Poenta je u tome da ne treba dozvoliti da vas partner emotivno uništava, jer on, prosto. nema pravo na tp. Veza treba da vas medjusobno obostrano ojačava i omogućuje da razvijate svoje talente, budete ispunjeni i srećni. Pri tome je vaša ličnost svoj integritet, koji niko ne sme da narušava.

Evo znakova da vas partner emotivno uništava, prema minimagazin.info:

Česte promjene raspoloženja

U jednom trenutku on je pažljiv i obasipa vas nježnoću i pažnjom, a onda, odmah nakon toga počinje vikati na vas, jer ste učinili nešto što njemu nije odgovaralo. Česte promjene raspoloženja ukazuju na neuravnoteženu osobu koja svoje frustracije prazni na nekom drugom. Veza u kojoj se konstantno izmjenjuju izljevi nježnosti s pokajničkim riječima isprike nema velike šanse opstati u budućnosti. Ako prolazite kroz sve ovo, sklonite se na vrijeme!

Izolacija

On vam pokušava ograničiti kontakt s obitelji i prijateljima, jer smatra da se oni previše miješaju u vašu vezu. Ni pod koju cijenu to ne smijete dopustiti, jer ako vas odvoji od njih, bit ćete nezaštićeni i laka meta za njegovo maltretiranje.

Ljubomora

Emotivno nasilan partner nije samo ljubomoran na vaše prijatelje i obitelj. On je ljubomoran i na vaše snove, ambicije i zacrtane ciljeve. Njega ljuti i sama pomisao da ne ovisite o njemu. Ako vas iskreno voli, nikada vam neće uskratiti priliku da budete sretni.

Česte svađe i izljevi bijesa

On “od miša napravi slona”. Svakodnevne beznačajne prepirke nerijetko prerastu u velike svađe. Obično vas ubijedi da je on u pravu ili zbog “mira u kući” i sami mu kažete da jest. Ako pomislite da bi u takvim situacijama mogao i fizički nasrnuti na vas, potražite pomoć kod vama bliskih ljudi. I, naravno, čim budete u mogućnosti, prekinite vezu.

Čini vas nervoznom

Emotivni “zlostavljač” će na sve načine pokušati vas “ubiti u pojam” te da pokazati koliko je on superioran u odnosu na vas. Često će prijetiti fizičkim nasiljem, ako ne bude sve kako je on zamislio. Ako pored njega osjećate bilo kakvu vrstu straha, vi u toj vezi više nemate što tražiti.

Konstantno vas omalovažava

Što god napravili, od njega nemate podršku. Ništa nikada nije dovoljno dobro, a ni ispravno, kada ste vi u pitanju. Ne dopustite mu da vas omalovažava i cijenite sebe zbog onoga što jeste i što ste sami postigli (bez njegove podrške, naravno).

Stalno mu podilazite

Nema ničeg lošeg u tome ako želite usrećiti svog partnera. Ali, naravno, ako i vi zauzvrat isto dobijete od njega. Veza koja se svodi na vaš ugađanje njemu, nema smisla niti budućnosti.

Osjećate se kao zatvorenik

U ovakvoj vezi, osjećaj bespomoćnosti vrlo je česta pojava. Partner će pokušati kontrolirati sve aspekte vašeg života, uključujući provjeravanje vaš pošte, sms poruka ili s kim provodite svoje slobodno vrijeme. Ako se osjećate kao da ste zarobljeni, nemate o čemu mnogo razmišljati. Oslobodite se “lanaca” i svoj sreću potražite negdje drugo.

Ubijedio vas je da je problem u vama


Poslije svih svađa, ubjeđivanja i omalovažavanja, počeli ste vjerovati da je problem u vama. Jednostavno ste zaslužili da se on tako ponaša. Nemojte se predavati, jer ovo je obična manipulatorska taktika. Trgnite se, jer vrijedite mnogo više od toga.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар