Misterija Torinskog pokrova - čudo ili prevara?





Jedna od najpoznatijih kršćanskih relikvija je od 19. aprila izložena u torinskoj katedrali i do juna će biti dostupna javnosti. Razgledanje platna, na kome se može prepoznati otisak muškog tela za koje se veruje da je Hristovo, je besplatno, ali se termin mora rezervisati i do sada se prijavilo više od milion ljudi.



Poslednji put Torinski pokrov bio je izložen 2010. i tada ga je pogledalo 2,5 miliona ljudi.

Javnost je podeljena po pitanju autentičnosti te relikvije za koju vernici tvrde da je u nju bilo umotano Isusovo telo, a skeptici da je u pitanju srednjevekovna prevara. Naknadne naučne analize su delomično potvrdile, a delomično osporile ta verovanja. Ispitivanja koja su sproveli istraživači sa italijanskog univerziteta u Padovi na Torinskom pokrovu ukazuju da platno datira iz vremena Isusovog života. Tkanina na sebi ima obrise čoveka koji ima rane slične onima koje je pretrpeo Hrist, a naučnici su upotrebom infracrvenog svetla izvršili analizu čiji rezultati pokazuju da je pokrov nastao između 280. godine stare ere i 220. godine nove ere.

Djulio Fanti, profesor na univerzitetu u Padovi, je rekao da su rezultati zasnovani na 15 godina istraživanja vlakana koja su uzeta iz pokrova i bila podvrgnuta testovima intenziteta radijacije. Fanti je rekao da je odbacio rezultate radiokarbonskog datiranja koje je izvršeno 1988. godine, po kojima je pokrov napravljen u 13. ili 14. veku, zato što su i laboratorija i sam uzorak bili kontaminirani. Naime, po radiokarbonskim testovima iz 1988. godine, platno potiče iz vremena između 1260. i 1390. godine. Naučnik Rej Rodžers, koji je sproveo drugu, hemijsku analizu pokrova 2005. godine, tvrdio je da je deo pokrova uzet za prethodnu, radiokarbonsku analizu bio - kontaminiran, jer su stari, oštećeni delovi tkanine vremenom zamenjeni novijim.

Vatikan nikada nije potvrdio autentičnost pokrova, ali je 2009. godine vatikanski istraživač rekao da bledi natpis na platnu dokazuje da je Isus bio umotan u njega posle raspeća.

Pokrov se trenutno nalazi u Torinskoj katedrali na severu Italije.

Komad tkanine dugačak 4,36 metara, a širok 110 centimetara, ima mrlju u obliku ljudskog tela i navodno mrlje od rana od razapinjanja na krstu. Na njemu se navodno vidi i otisak lica Isusa Hrista. Dobio je naziv po katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu gde se čuva.

Pokrov je, prema legendi, pronadjen u jednoj francuskoj katedrali u 14. veku, ali se ne zna kako je tamo dospeo. Vatikan je od 1983. zvanični vlasnik pokrova koje su mu poklonili naslednici kraljevske kuće Savoj.

Foto: Wikipedia
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар