Sveže pokošena trava škodi zdravlju

Foto: Hans / pixabay.com
Uprkos tome što se oduvek verovalo da je zelenilo dobro za čoveka, nedavna istraživanja pokazala su da sveže pokošena trava zapravo otpušta veliku količinu štetnih gasova.

Rezultati najnovijeg istraživanja Univerziteta u Severnoj Karolini dokazali su ono što su mnogi naučnici već dugo slutili – sveže pokošena trava veliki je izvor gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

U studiji, objavljenoj u stručnom časopisu “Journal of Environmental Management”, ustanovljeno je da hektar trave posađene u Tenesiju proizvodi količinu gasova ekvivalentnu količini od 697 do 2 443 kilograma ugljen dioksida godišnje.

Doktor Čuanhui Gu, profesor univerziteta, istakao je da se, uprkos tome što rezultati variraju u zavisnosti od lokalne klime, isti princip važi za skoro sve oblasti sveta.

“Ovo je vrlo neprijatna vest za sve nas. Naučnici su godinama verovali da travnjaci ublažavaju efekat staklene bašte, a ispostavilo se da u velikoj meri tome doprinose. U pitanju su dve trećine ukupne količine emisije ugljen-dioksida sa poljoprivrednjih površina”, kaže Gu.

“Srećom, naš tim razvio je plan zahvaljujući kom bi emisija mogla da se redukuje za 70 odsto. Za početak, travu bi trebalo šišati dvaput ređe, a navodnjavanje travnjaka svesti na minimum. Što se tiče đubriva – koje proizvodi diazot-monoksid, jedinjenje trista puta jače od ugljen-dioksida – trebalo bi koristiti minimalne količine, najbolje kad je trava sveže zasađena. Idealnu prirodnu zamenu predstavlja pokošena trava, koja sadrži mnoštvo nutrijenata. Recikliranje je uvek poželjna opcija, a osim zaštite životne sredine, uštedećete i novac”, zaključuje Gu.

Izvor: independent.co.uk
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар