Dugoročna prognoza vremena za proleće 2015.

Proleće volimo, mnogi od nas ga smatraju i najlepšim godišnjim dobom. No, zna ono, kada je vreme u pitanju, da ponekad bude i prilično ćudljivo. A kako vreme meteorolozi očekuju u narednom periodu?



Početak kalendarskog proleća biće topao, s kratkotrajnim naoblačenjem i slabom kišom, uglavnom u južnim krajevima zemlje, dok će u košavskom području duvati topla košava, prognozirao je za Politiku Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Temperatura će od utorka 24. marta do petka 27. marta u većini mesta u Srbiji biti između 15 i 20 stepeni, ali u pojedinim delovima zemlje živa u termometru mogla bi dostići čak i 22 stepena.

Da će se mart završiti u svom stilu ćudljivosti i nestabilnosti potvrdiće se u sredu, 25, kada će biti promenljivo oblačno i ponegde će pasti malo kiše. Mestimično, mogao bi da se dogodi i kratak pljusak s prvom ovogodišnjom grmljavinom.

Kraj marta donosi zahlađenje i ovaj svežiji period proteći će s najvišim dnevnim temperaturama 12 do 16 stepeni (29. marta do 1. aprila).

Još hladnije vreme očekuje se početkom aprila: od 2. do 4. pašće veće količine kiše, u planinama sneg koji može nakratko da iznenadi i žitelje nižih predela. Biće prohladno, a maksimalne dnevne temperature kretaće se od 6 do 10 stepeni.

Topliji i suvlji dani stižu od 5. do 10. aprila, pa će dnevne temperature biti od 10 do 15 stepeni. Iako će dani biti topliji, u dva do tri jutra u ovom periodu mogli bi se pojaviti mrazevi.

A narednih pet dana, do 15. aprila, uz pad temperature za oko 5 stepeni, dolaze nove, ovoga puta obilnije kiše, najavio je Todorović.

On ističe da u topli deo proleća obično ulazimo posle 20. aprila, pa se nada da će tako biti i ove godine.

Todorović je naveo i nekoliko interesantnih statističkih podataka proizašlih iz meteoroloških merenja unazad stotinu godina. Tako saznajemo da je u prosečnoj (meteorološkoj) godini kakva je i ova, prosečna maksimalna temperatura od 22. do 31. marta između trinaest i šesnaest stepeni. U prvoj polovini aprila najviše dnevne temperature kreću se od sedamnaest do osamnaest stepeni.

Ako se zna da su prosečne maksimalne temperatura od 15. do 30. aprila 19 do 20 stepeni, onda toplijim danima možemo da se nadamo u drugoj polovini aprila.

    Pogledajte OVDE i Operativni hidrometeorološki bilten za april 2015.



MAJ
Malo topliji i suvlјi maj. Ipak, srednje mesečne temperature vazduha i količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.6ºS.

Srednja količina padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja majska količina padavina iznosiće oko 45 mm.


JUN
Početak leta. Topliji i nešto suvlјi jun. Ipak, srednje junske količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 15.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.9ºS.

Srednja količina padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja junska količina padavina iznosiće oko 87 mm.

(Republički hidrometeorološki zavod Srbije)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар