Počinje proleće, letnje računanje vremena u noći između 28. i 29. marta

Na severnoj Zemljinoj polulopti proleće počinje u petak, 20. marta, 15 minuta pred ponoć. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Letnje računanje vremena u Srbiji počeće u noći između 28. i 29. marta, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred.

Proleće će trajati do 21. juna, kada počinje leto.

Letnje računanje vremena u Srbiji počeće u noći između 28. i 29. marta, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre devet godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena uskladjeno sa Evropskom unijom.

Astronomski kriterijum podele godišnjih doba najčešće ne poklapa  sa meteorološkim, odnosno klimatološkim kriterijumima, tako da se na osnovu njega ne može vršiti kvalitetna klasifikacija i analiza godišnjih sezona u meteorologiji i klimatologiji. Prema meteorološkom kriterijumu, PROLEĆE startuje 1. MARTA, LETO – 1. JUNA, JESEN – 1. SEPTEMBRA, i ZIMA – 1. DECEMBRA.

Prema klimatološkom kriterijumu, koji je određen kombinovanjem kretanja srednjih dnevnih i maksimalnih temperatura po mesecima u godini, podela na godišnja doba, i to na osnovu mernih podataka sa stanice BEOGRAD – VRAČAR, izgleda ovako:
1. PROLEĆE – od 10. MARTA do 25. MAJA (77 dana)
2. LETO – od 26. MAJA do 11. SEPTEMBRA (109 dana)
3. JESEN – od 12. SEPTEMBRA do 23. NOVEMBRA (73 dana)
4. ZIMA – od 24. NOVEMBRA do 9. MARTA (106 dana).
Dakle, leto u proseku traje 109 dana, zima 106 dana, proleće 77 dana, i jesen 73 dana.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар