Da li se treba brinuti zbog pomračenja Sunca 20. marta?

NASA Goddard Space Flight Center/Flickr.com
Potpuno pomračenje Sunca, najveće u Evropi još od 1999. očekuje se 20. marta. U Srbiji će 20. marta Mesec zakloniti oko 50 odsto Sunčevog diska.

Svakako da nema mesta paranoji koja je tokom pomračenja 1999. navela većinu stanovnika Srbije da taj dan provedu u zamračenim domovima.

Međutim, pošto će ovog puta Mesec zakloniti 98 odsto Sunčevog diska nad velikim delom Evrope, pojedini proizvođači solarne električne energije strahuju da može doći do prekida snabdevanja strujom.

Operatori se mesecima pripremaju za pomračenje, tvrde iz Evropske mreže za prenosne sisteme električne energije u Briselu.

“Tokom 30 minuta proizvodnja struje na osnovu solarne energije biće smanjena sa 17,5 na 6,2 GW, a zatim povećana na 24,6 GW. To znači da će sistem za pola sata morati da se prilagodi velikoj promeni od -10GW do +15GW”, objašnjava Patrik Grajhen, izvršni direktor berlinske kompanije za obnovljive izvore energije Agora energivende.

U suštini, pomračenje je neka vrsta “stres testa” za evropski sistem proizvodnje električne energije, ali Džon Mejer, analitičar u londonskoj firmi SP Angel kaže da nema mesta panici.

“Podjednaku pretnju predstavlja vulkanski pepeo. Solarne farme su gotovo uvek u kombinaciji sa drugim izvorima energije, što ih čini pouzdanim”, kaže on.

Huffington Post
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар