Da li Saturnov mesec krije vanzemaljski život?

Na jednom od Saturnovih meseca, Enceladusu otkrivena hidrotermalna aktivnost što bi moglo da znači da na toj planeti ima uslova za postojanje živih bića.

Enceladus je mali mesec koji orbitira oko ogromne prstenaste planete Saturna, a naučnici tvrde da je vrlo verovatno da se ispod zaleđene površine na njemu nalazi vruća voda. Ovo otkriće, objavljeno danas u britanskom naučnom magazinu Nature,probudilo je nadu da bi u tom okeanu mogao da postoji život.

Na udaljenosti od oko više od milijardu kilometara u spoljašnjem sunčevom sistemu, ledeni Enceladus ne izgleda kao mesto gde se može pronaći voda u tečnom stanju. Ali, gravitaciona merenja koje je obavila NASA-ina sonda Kasini, orbitirajući oko Saturna, ukazuju da se na južnoj hemisferi tog meseca nalazi podzemni okean, uklješten između stenovitog jezgra i ledene površine.

“Veoma je retko da voda u tečnom stanju i toplota postoje u isto vreme i da je između njih jaka hemijska reakcija. To nismo pronašli nigde u svemiru osim na Zemlji”, kaže vanredni profesor na univerzitetu u Tokiju, Jasuhito Sekine.

Analizirajući kosmičku prašinu, letelica Kasini je pomogla naučnicima da pronađu čestice prašine na jednom od Saturnovih prstena, za koje se veruje da su tu dospele sa Enceladusa. U tim česticama su pronađene nanočestice silicijum dioksida, koje su najverovatnije formirane hemijskom reakcijom vode i stenovitog dna okeana.

Sekine je analizirao nanočestice silicijum dioksida i otkrio da je temperatura vode u okeanu najmanje 90 stepeni Celizijusa, što znači da je moguće da na malenoj planeti postoje živi organizmi.

“Znamo da su na Marsu u prošlosti možda postojali okean u tečnom stanju i toplota, ali da je on sada hladna i suva planeta. Međutim Saturnov mesec Enceladus ima vodu i toplotu koje reaguju jedno na drugo, što je novo otkriće koje podiže verovatnoću da tamo postoje živi organizmi”, objašnjava Sekine.

Život bi međutim bilo teško održati na Enceladusu bez izvora toplote, jer je Saturnov mesec predaleko od Sunca da bi primio njegovu toplotu.

Enceladus, svega 500 kilometara u prečniku, jedno je od nekolicine mesta pored Zemlje, na kojem verovatno postoji okean. Druga su Saturnov veliki mesec Titan i Jupiterovi meseci Evropa i Ganimed.

Samo na Enceladusu i Evropi, međutim, postoje dokazi da su njihovi okeani u kontaktu sa stenovitim delovima tih tela.

Naučnici rade na dodatnim misijama, koje bi trebalo bolje da ispitaju Enceladus i Evropu, ali biće potrebne decenije pre nego što uspeju da sakupe čvrste dokaze koji bi potvrdili postojanje živih organizama na Enceladusu.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар