Emocionalni vampiri – kako se izboriti s ljudima koji vas iscrpljuju

Posle teško prebrojivih novinskih i internet tesktova, konačno smo o emocionalnim vampirima dobili i obimnu knjigu, iz pera kliničkog psihologa dr Alberta Dž. Bernstina. Nakon inicijalnog, izašlo je i njeno revidirano i dopunjeno izdanje, i upravo se ono sada pojavilo pred srpskim čitaocima. 



Autor knjige “Emocionalni vampiri – kako se izboriti od ljudi koji vas iscrpljuju”, od samog početka stavlja do znanja da ne pati od predrasuda i upozorava da vampiri neprestano vrebaju, čak i sada, dok čitate o njima. “Usred dana, na ulici, pod plavičastim neonskim svetlom u vašoj kancelariji, možda čak i u toplini vašeg doma, oni su tu, prerušeni u obične ljude sve dok ih njihove unutrašnje potrebe ne pretvore u grabljive zveri. Oni vam ne isisavaju krv, već emocionalnu energiju” – uverava dr sci Albert Dž. Bernstin.

Da vas, ipak, ne bi bacio u potpunu paniku, autor se ogradjuje primedbom da svakako ne misli na svakodnevne gnjavatore koji se roje oko nas kao bubice oko lampe na terasi i koje lako možete rasterati odlučnim i otresitim ponašanjem i jasnim isticanjem svojih stavova. Emocionalni vampiri su mnogo suptilnija kategorija…  Oni imaju moć ne samo da vas uznemire već i da vas hipnotišu, da vam pomute misli lažnim obećanjima i upletu vas u svoje čarolije. Emocionalni vampiri vas najpre zavedu i privuku, a zatim iscede.

“U početku, emocionalni vampiri deluju bolje od običnih ljudi. Oni su jednako bistri, daroviti i zanosni kao rumunski grof. Dopadaju vam se; osvajaju vaše poverenje; od njih očekujete više nego od ostalih ljudi. Očekujete više, dobijate manje i retko kada shvatate svoju grešku pre nego što oni nestanu u noći, ostavljajući vas izmoždene s bolom u vratu, praznim novčanikom, a možda i slomljenim srcem. Čak i tada se pitate – je li greška u njima ili u meni?” – konstatuje Bernstin.

Njegova knjiga je svojevrstan pribor za prvu, ali i dugoročnu pomoć od tih mentalnih štetočina kojima smo izloženi bilo gde – u kancelariji, u krugu prijatelja, na internetu, možda čak i u porodici… Autor detaljno izlaže metode odbrane od ovih mračnih stvorenja, počev od njihovog prepoznavanja (tipovi osoba s poremećajem ličnosti), pa do konkretnih tehnika pomoću kojih ćete izbeći (li rehabilitovati, ako je neophodno) štetne veze. Bernstin analizira pet poremećaja ličnosti koje se najčešće sreću i mogu se smatrati emocionalim vampirima. To su asocijalni, histrionični, narcisoidni, opsesivno-kompulsivni i paranoični poremećaj ličnosti.


PDF: Pročitajte odlomak iz knjige "Emocionalni vampiri"

Pritom se ne usteže ni da vas uputi u pregovore u jedinstvenim i neprijatnim situacijama kada je emocionalni vampir vaš rodjak, bračni partner ili dete. “Emocionalni vampiri vrebaju i u vašoj porodici. Šta je sa onom mirnom, gotovo nevidljivom tetkom koja brine o svima, sve dok vas njena čudna i onesposobljujuća bolest ne natera da se vi brinete o njoj? Treba li da pomenemo i one nesnosne, odane roditelje koji vam uvek govore da radite šta god želite, a onda očekuju da radite ono što oni žele? S vampirom možda delite i postelju, u kojoj je on jednog  trenutka partner pun ljubavi, a već sledećeg hladni neznanac…”

Knjiga (kod nas objavljena u izdanju “Lagune”) zato i jeste svojevrstan vodič za nametnutu borbu sa  najnapornijim ljudima u našem životu, bez ijedne prolivene kapi krvi. Koristan tim pre što ni sami vampiri obično nisu svesni detinjastih potreba koje ih motivišu. “Utoliko pre vi treba da ih budete svesni“.

Slavoljub Marković
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар