Iza Plutona skrivene dve nove planete

Foto: LoganArt / Pixabay.com
Najmanje dve planete veće od Zemlje vrebaju iz mračnih dubina našeg dela svemira, mnogo iza Plutona, i čekaju da budu otkrivene, tvrde naučnici nakon novih analiza orbita “ekstremno trans-neptunskih objekata” (ETNO).

Istraživači su proučavali 13 ledenih ETNO tela kao što je patuljasta planeta Sedna koja kruži oko Sunca na velikoj udaljenosti, u eliptičnoj putanji, prenosi NBC News.

U teoriji, ETNO orbite uvek imaju određen set parametara, ali u praksi je situacija drugačija i zato je moguće da u našem delu svemira ima nešto što još nismo otkrili.

“Broj objekata sa neočekivanim parametrima nas navodi na to da verujemo da neke nevidljive sile menjaju distribuciju orbitalnih elemenata ETNO-a. Najverovatnije objašnjenje je da postoje druge planete iza Neptuna i Plutona“, izjavio je vodeći autor sa Univerziteta u Madridu Karlos de la Fuente Markos.

“Tačan broj je neizvestan, budući da su podaci koje mi imamo ograničeni, ali naši proračuni sugerišu da postoje najmanje dve planete, a možda i više, i to u granicama našeg solarnog sistema”, dodao je Karlos.

Potencijalni neotkriveni svetovi bi trebalo da budu veći od Zemlje, na 200 puta većoj udaljenosti od Sunca - toliko daleko da će biti veoma teško, ukoliko ne i nemoguće, uočiti ih s postojećim instrumentima.

B92
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар