Otkriven paralelni svemir u kome vreme teče unazad

Po jednoj novoj teoriji, vreme ne ističe i postoji još jedan svemir koji je paralelan sa našim i u njemu vreme teče unazad! Eksperiment u kome su stvoreni isti uslovi kakvi su postojali u vreme nastanka našeg svemira, navodi na zaključak da je nakon Velikog praska nastao još jedan svemir, koji izgleda kao naš kada se posmatra u ogledalu i u kome kazaljka vremena ide unazad.

Ilustracija: WikiImages / pixabay.com

Zašto vreme ide samo u jednom smeru i zašto je budućnost toliko drugačija od prošlosti? Iako su ovo prilično jednostavna pitanja, ona muče naučnike duže od jednog veka. Po jednoj novoj teoriji, naučnici su na ova večna pitanja dobili odgovor – po njoj, vreme ne ističe i postoji još jedan svemir koji je paralelan sa našim i u njemu vreme teče unazad!

Eksperiment u kome su stvoreni isti uslovi kakvi su postojali u vreme nastanka našeg svemira, navodi na zaključak da je nakon Velikog praska nastao još jedan svemir, koji izgleda kao naš kada se posmatra u ogledalu i u kome kazaljka vremena ide unazad.

Eksperiment je dao odgovor na ključno pitanje teorijske fizike: da svi osnovni zakoni, kao što su zakoni relativiteta i gravitacije, potpuno isto funkcionišu ako vreme ide unazad.

Po ovoj teoriji, entropija – moć svemira da tokom vremena izvrne postojeće zakone – takođe utiče da vreme teče unapred. S obzirom na to da je svemir na početku bio uređen, da bi tokom vremena postao mnogo haotičniji i dezorganizovaniji, ista stvar se dešava sa vremenom.

Međutim, to se bazira na pretpostavci da je svemir bio savršeno uređen u vreme kada je nastao, i premda je ta pretpostavka usvojena od mnogih naučnika, nju je u realnosti nemoguće dokazati. Ako po novoj teoriji vreme ne teče samo u jednom smeru, onda bismo imali odgovor i na to pitanje.

Drugim rečima, ljudi misle da je jedini mogući smer u kome vreme teče ovaj postojeći, zato što možemo videti samo ovu našu stranu svemira.


Izvor: The Independent
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар