Sveti Jovan Zlatousti: Šta na ovaj dan treba, a šta ne treba raditi?

Praznik Svetog Jovana Zlatoustog obeležava se 26. novembra. Veruje se da je na ovaj dan dobro uzeti knjigu u ruke i pročitati bar neki njen deo. U pojedinim krajevima Srbije, na ovaj dan se izbegava svako korišćenje konca, vunice, strune, tj. šivenje, pletenje, vezivanje... Veruje se da onaj ko tada prekine nit (konac) time prekida i svoj život.


Dana 26. novembra davne 354. godine u Antiohiji je rođen Sveti Jovan Zlatousti, nekadašnji carigradski patrijarh. Zbog toga pojedini pravoslavni vernici danas slave krsnu slavu, a za ovaj dan se vezuju i interesantna verovanja.

Rođen je kao sin vojvode. Učio je grčku filozofiju i, prozrevši grčko neznaboštvo, usvojio je hrišćansku veru.o potom patrijarh ga je rukopoložio za sveštenika. Proslavio se svojim podvigom, blistavim umom i snažnom reči, a po želji cara Arkadija, Jovan je izabran za patrijarha carigradskog. Šest godina upravljao je Crkvom mudro i revnosno i za to kratko vreme mnogo učinio. Poslao je misionare neznabožačkim Keltima i Skitima. Raširio je milosrdnu delatnost crkve, suzbio je simoniju (prodaja oprosta za novac) u crkvi, postideo jeretike i izboličio caricu Evdoksiju. Rastumačio je Sveto pismo svojim bistrim umom i neverovatnom rečitošću i ostavio Crkvi mnoge dragocene knjige svojih beseda.

Narod ga je poštovao, zavidljivci su ga mrzeli, a carica ga je dva puta poslala u izgnanstvo. U mestu Komanu u Jermeniji, na Krstovdan 407. godine, sa Božijim imenom na usnama, duša zlatoustog patrijarha preselila se u Raj. Njegove mošti počivaju u Vatikanu sem glave koja se nalazi u Uspenskom hramu u Moskvi. “Slava Bogu za sve!” behu njegove poslednje reči, i s tim rečima duša se Zlatoustog prenese u Raj. Od Zlatoustovih moštiju, glava mu počiva u Uspenskom hramu u Moskvi, a telo u Vatikanu u Rimu.

U pojedinim krajevima Srbije, žene koje se na Svetu Petku mole da zatrudne ili da se lakše porode, oko ruke obmotaju konac. Od Svete Petke do Jovana Zlatoustog prođe mesec dana, za to vreme konac stoji na ruci, a ako pukne baš na Svetog Jovana, smatra se da to ne sluti na dobro.

Na Jovana Zlatoustog se izbegava svako korišćenje konca, vunice, strune, tj. šivenje, pletenje, vezivanje… Veruje se da onaj ko tada prekine nit (konac) time prekida i svoj život.  
Pošto u srpskom narodu Sveti Jovan važi za učenog sveca, veruje se da je na dan kada on slavi dobro uzeti knjigu u ruke i pročitati bar neki njen deo.


Inače, 27. januara se obeležava i prenos njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine. Zlatousti se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara prema crkvenom – julijanskom kalendaru.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар