Prognoza vremena za zimu 2014-2015: Hladnija, sa više kiše i snega

Britanski meteorolozi su predvideli „arktičku” zimu koja će biti najhladnija u poslednjih 100 godina. Međutim, srpski meteorolozi kažu da će dolazeća zima biti hladnija nego prošla, ali da neće biti baš tako „kataklizmična”. Doduše, biće snega, kiše i nekoliko perioda tokom kojih će se temperatura spuštati do minus 15 stepeni u gradovima i minus 30 na planinama...

– Velika je verovatnoća da zima koja nas očekuje bude mnogo hladnija nego prošla, sa više kiše i snega – potvrdio je za portal Dnevno.rs Nedeljko Todorović, meteorolog.

Podsećamo, britanski meteorolozi su predvideli „arktičku” zima koja će biti najhladnija u poslednjih 100 godina...

– Ne slažem se sa britanskim meteorolozima. Oni preteruju: čas globalno zagrevanje, čas katastrofe, čas nikad ovako nije bilo... Jedino što mogu sa nekom verovatnoćom da kažem da će ova zima biti hladnija nego prošla i sa vise kiše i snega. Biće snega, kiše i nekoliko perioda tokom kojih će se temperatura spuštati do minus 15 stepeni u gradovima i minus 30 na planinama, ali oni neće trajati duže od tri dana u kontinuitetu – rekao je za  meteorolog Nedeljko Todorović.

On je naglasio i da će to biti jedna „normalna zima” i da treba uzeti u obzir da je prošla bila vrlo blaga.

Što se tiče padavina, prema njegovim procenama, ni njih neće biti pre kraja novembra.

– Prvi sneg se ne očekuje pre 20. novembra. Tek nakon tog datuma nas očekuje veće zahlađenje i padavine – potvrdio je Todorović.

Ekstremno hladne zime ponavljaju se u ciklusima od 22 godine. Poslednja takva zima u Srbiji bila je 2005. godine, što znači da sledeću treba da očekujemo 2027. Umereno i jače hladne zime ponavljaju se u ciklusima od tri i sedam godina. S obzirom na to da je 2011/12. godine bila sedma zima, moglo bi se reći da će ova 2014/15. godine biti ta treća, odnosno najhladnija zima u protekle tri godine - objašnjava Todorović.

Podsećanja radi, zima 2011/2012. je jedna od najhladnijih u skorašnje vreme. Talas hladnoće zahvatio je celu centralnu i istočnu Evropu početkom januara i temperature nisu išle iznad 0 stepeni Celzijusa više od jednog meseca. U četvrtak, 9. februara 2012. godine, zabeležene su najniže temperature u gradovima Srbije. Novi Sad i Negotin bili su najhladniji sa minus 27 stepeni, a Smederevska Palanka i Požega sa minus 26 stepeni Celzijusa.

Izvor: Dnevno.rs / Blic.rs

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар