Zimsko računanje vremena od ovog vikenda

Letnje računanje vremena biće završeno u noći između 24. i 25. oktobra, pomeranjem kazaljki na časovnicima za sat unazad. Tako u nedelju, 25. oktobra, u 3.00 časovnike treba vratiti za jedan sat, na 2.00.


Photo credit: pippalou from morguefile.com

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre osam godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Letnje računanje vremena biće završeno u noći između 24. i 25. oktobra, pomeranjem kazaljki na časovnicima za sat unazad.

Tako u nedelju, 25. oktobra, u 3.00 časovnike treba vratiti za jedan sat, na 2.00.





Pogledajte i: Promena u računanju vremena povezana sa stresom i bolešću kod ljudi?

Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u martu i traje do poslednjeg vikenda u oktobru.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre osam godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom sedamdesetih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Sve evropske zemlje koriste letnje vreme, a datum pomeranja kazaljki različit je od države do države, tako da na severnoj hemisferi letnje vreme počinje poslednje nedelje marta ili prve sedmice u aprilu.

Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom na severnoj hemisferi.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар