GM krvna zrnca uništavaju rak!

Američki lekari, s onkologom Majklom Sejdlejnom na čelu, uspeli su da izleče akutnu limfoblastičnu leukemiju (ALL) kod 11 pacijenata korišćenjem genetski modifikovane imunološke ćelije iz tela pacijenata. Ono što je važno jeste to da se na taj način pripremaju za borbu protiv svih drugih vrsta raka.

- Rezultati su zasad dobri - rekao je skromno Sejdlejn i otkrio rezultate rada svog tima. S druge strane, naučnici misle da ukoliko se nastavi trend koji su pokazala ova istraživanja, Sejdlejn nema razloga da bude skroman. Modifikovane krvne ćelije napadaju, kako se pokazalo, ćelije tumora koje su inače previdele, te tako dosad neizlečivi tumori postaju izlečeni.

Sejdlejn je još u martu objavio da je pet osoba s akutnom limfoblastičnom leukemijom izlečeno posle terapije modifikovanim imunološkim ćelijama (kod jednog pacijenta tumor je nestao posle samo osam dana), a pre nekoliko dana potvrdio je da je još 11 osoba izlečeno, kao i da se radi na metodu kojim bi postalo moguće izlečiti i druge vrste raka.

Tehnika koju su američki onkolozi upotrebili u borbi protiv raka je genetsko modifikovanje T ćelija imunološkog sistema, tako da one napadaju i ubijaju ćelije raka, ne dirajući zdrave ćelije. Onkolozi rade na upotrebi T ćelija za borbu protiv drugih vrsta raka. Oni su uvereni u veliki potencijal ovih ćelija pošto one prepoznaju ono što se dešava i na površini i unutar drugih ćelija.

Kad se jednom modifikuju da reaguju na proteine koje određene vrste obolelih ćelija imaju u sebi ili na sebi, postaju nemilosrdne i uništavaju sve što im se nađe na putu. Neke vrste bolesti, kao što je rak, uspevaju da prevare T ćelije, tako što „bolesne“ proteine koje ispuštaju „prošvercuju“ kao zdrave i naučnici rade upravo na ispravljanju te „greške“ u imunološkom sistemu.


Pobeda nauke
U ŽENI UBILI 200 TUMORA

Naučnici su korišćenjem ove tehnike uspeli da izleče i neke slučajeve mijeloma i sarkoma. Najneverovatniji slučaj pobede nauke desio se pre nekoliko meseci, kad je žena sa sarkomom i sa više od 200 sekundarnih tumora u grudima, na plućima i na limfnim žlezdama podvrgnuta terapiji.

Revolucija u onkologiji
KAKO FUNKCIONIŠE

T ćelije u normalnim okolnostima putuju po organizmu, čisteći telo od obolelih ili inficiranih ćelija. Ćelije raka imaju sposobnost da izbegnu pažnju T ćelija tako što aktiviraju receptore svojoj površini, koji šalju signal „Ne napadaj!“ Akutna limfoblastična leukemija napada i menja drugu vrsta ćelija imunološkog sistema - B ćelije, pa je profesor Sejdlejn uzeo T ćelije iz krvi ljudi sa ALL i modifikovao ih tako da prepoznaju CD19, protein na površini svih B ćelija. Pošto se ubrizgaju nazad u krvotok pacijenta, modifikovane T ćelije napadaju i uništavaju sve B ćelije u organizmu.
(Kurir)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар