Previše sna izazvati bolesti

I previše sna može izazvati iste bolesti koje izaziva nedostatak sna, pokazalo je nedavno istraživanje. Studija je obuhvatila 50.000 ljudi, a otkriveno je da oni koji premalo ili previše spavaju imaju rizik od brojnih fizičkih i psihičkih stanja, među kojima su bolesti srca, dijabetes i gojaznost.

Osobe koje ne mogu da spavaju duže od šest sati, kao i osobe koje predugo spavaju u većem su riziku od srčanih oboljenja, šloga, dijabetesa, gojaznosti i mentalnih poremećaja.

Optimalna količina sna svake noći smanjuje rizik od tih bolesti, ali i drugih zdravstvenih problema koji su svojstveni sredovečnim ljudima.

“Zdrav izbalansiran način života nije ograničen na vežbanje i ishranu. I to koliko i kako spavate podjednako je važno”, kaže stručnjak za san dr Safvan Badr.

“Važno je da odrasle osobe dobiju sedam do devet sati sna svake večeri, kako bi imali koristi od spavanja, a to naročito važi za one koji se bore sa hroničnim bolestima”.

On je sa kolegama analizirao zdravstvene kartone 54.000 Amerikanaca starijih od 45 godina za potrebe studije objavljene u žurnalu Sleep.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар