Najbogatiji čovek na svetu otkriva 7 navika koje garantuju uspeh u poslu

Prema istraživanju časopisa "Forbs" Karlos Slim je najbogatiji čovek na svetu. Kao i svaki drugi čovek, Slim se suočio sa mnogo promašaja i razočarenja. Karlos je mnogo radio i podneo je velike žrtve dok nije došao do pozicije na kojoj se nalazi sada. Ove navike su mu pomogle na putu ka uspehu...

1) INTUICIJA
Karlos Slim ima tu veštinu da zna kada da se upusti u neki posao, a kada ne. Postao je milijarder nakon ekonomskog sloma 1982. kada je jeftino investirao u projekte koji će kasnije dostići veliku vrednost. Verovao je u svoju zemlju onda kada su se drugi meksički investitori oslobađali svog kapitala. Kada se ekonomska situacija popravila, Slimovo bogatstvo je uvećano, a prihod ubrzan.

2) BRZO UČENJE
Karlosov otac, Hulijan Slim, naučio je svoju decu kako da upravljaju svojim novcem. Govorio im je da beleže sve svoje prihode i troškove još dok su bili veoma mali. Karlos Slim je učio veoma brzo i sa 12 godina ostavio je svoj prvi ušteđeni novac u banku.

3) ŠTEDLJIVOST
Karlos i njegova porodica živeli su skromno na početku njegove karijere. Investirao je zarađeni novac u širenje posla, umesto da ga potroši na brza kola i ogromne kuće, kao što bi većina ljudi učinila. Zbog toga i ne čudi mnogo što danas poseduje toliko bogatstvo.

4) BRIGA O PORODICI
Naziv njegove kompanije, ‚‚Grupo Karso'', formiran je od kombinacije prvih slova njegovog imena i imena njegove pokojne žene: Karlos i Somaja. On voli svoju porodicu, poštuje ih i svaki slobodan trenutak provodi sa njima. Njegova porodica i dalje je na okupu za večeru ponedeljkom.

5) KREATIVNOST
Kada je Slimova kompanija kupila ‚‚Telefonos de Meksiko'' (‚‚Telemaks''), Slim je došao na ideju kako da građanima olakša tešku ekonomsku situaciju u Meksiku: prodavao je mobilne telefone sa pripejd servisom i, umesto da korisnici dobijaju račun na kraju meseca, bilo im je omogućeno da unapred uplate iznos koji ima je potreban. Ta usluga je danas dostupna širom sveta. Od kada je to uveo, broj korisnika se u narednih 15 godina povećavao svake godine za 66 odsto. Njegova kompanija je sada najveći mobilni operater u Južnoj Americi.

6) ULAGANJE NA VIŠE MESTA
Karlos Slim je do sada uložio novac u nekretnine, u kompaniju koja proizvodi građevinske mašine i materijal, u rudnike, u proizvodnju duvana, u maloprodajne objekte i telekomunikacije i sve to ga je učinilo bogatim i poznatim. Ovo potvrđuje izreku koja kaže da ‚‚ne treba sva jaja staviti u jednu korpu''.

7) MILOSRĐESlim je darežljiv. Dao je mnogo novca dobrotvornim organizacijama, a ima i sopstvenu fondaciju, koja se bavi razvijanjem kapitala Meksikanaca kroz programe obuke i treninga. Pored zalaganja da se poboljšaju zdravlje i ishrrana ugroženih, obezbedio je i novac za školarinu stotinama studenata.
Vladimir Tanacković, izvor: Žena
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар