Dugoročna prognoza vremena za zimu 2013-2014.

Stručnjak Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović kaže i da se očekuje da zima bude blaga,  bez ekstremno niskih temperatura.

U Srbiji će do kraja oktobra, sa jednim kraćim zahlađenjem, biti toplo vreme sa temperaturama i do 26 stepeni, izjavio je za Mondo meteorolog Nedeljko Todorović.

Kratko zahlađenje biće između 16. i 19. oktobra, kada se očekuje i kiša i najviše temperature između 15 i 20 stepeni, kaže Todorović.

Što se tiče dugoročne prognoze za zimu pred nama, Todorović naglašava da ne postoji pouzdana metodologija da se nekoliko meseci unapred predvidi "ekstremni vremenski događaj", i da se sve svodi na verovatnoću.

On kaže da je ipak utvrđeno sa se topli i hladni periodi ciklično smenjuju i da se hladnije zime smenjuju na 3, 4, 7 i 21 godinu. One koje se smenjuju na 21 godinu su najjače - poslednja je bila 2005. godine, a prethodna 1984. - "u vreme Olimpijade u Sarajevu".

Ciče zime, dakle, ne bi trebalo da bude do 2026.

Budući da je pre dve godine bila  jedna od hladnijih zima, a prošla blaža, Nedeljković očekuje i da ova zima bude blaga i "ne očekuje ništa ekstremno".

Tek sledeće ili 2015. godine može da bude hladnija zima sa više snega, kaže Todorović.

On ističe da je slična situacija i sa letima, ali da se ekstremno topla leta događaju na svakih 65 godina. Takva su, kaže, bila leta 2012. i 1946. godine.

OKTOBAR 2013: Miholјsko leto. Topliji oktobar sa srednjom količinom padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS na severu do 1.1ºS na jugu zemlјe u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.2ºS.

Srednja količina padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja oktobarska količina padavina iznosiće oko 34 mm.


NOVEMBAR 2013: Prosečno topao i prosečno vlažan novembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 3.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 10.8ºS.

Srednja novembarska količina padavina će biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm na severu i za oko 5 mm višim na jugozapadu zemlјe u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom novembra iznosiće oko 50 mm.


DECEMBAR 2013: Topliji decembar sa srednjom količinom padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 6.2ºS.

Srednja količina padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja decembarska količina padavina iznosiće oko 43 mm.


JANUAR 2014: Topliji i prosečno vlažan januar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko -0.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 4.4ºS.

Srednja januarska količina padavina će biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom januara iznosiće oko 45 mm.


FEBRUAR 2014: Srednja februarska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6.7ºS.

Srednja količina padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja februarska količina padavina iznosiće oko 34 mm.


MART 2014: Prosečno hladan i vlažan mart.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 3.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 12.8ºS.

Srednja martovska količina padavina će biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom marta iznosiće oko 42 mm.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар