Kako će izgledati Sunce pre svoje smrti?

Zvezda koja nas održava u životu počeće da umire i to za nas neće biti lepe vesti, piše “Discovery”. U jednom trenutku u dalekoj budućnosti, pet milijardi godina dalekoj, Sunce će početi da se gasi. Kako će izgledati Sunčeva smrt?

Spoljašnji slojevi Sunca polako će se širiti, dolazeći čak i do mesta gde se danas nalazi naša planete. Spektakularno odumiranje našeg izvora života kulminiraće eksplozijom koja će odjeknuti vasionom.

Nema sumnje da mi to nećemo doživeti. Ali to ne znači da ne možemo bar da naslutimo kako će izgledati "dan kada Sunce umre."

Krajem prošle sedmice objavljena fotografija, koju je poslao teleskop “Hubble”, prikazuje odumiranje zvezde HD 184738 i kako javljaju iz Nase, tako bi trebalo da izgleda i Sunce nekoliko trenutaka pre svoje “smrti”.

HD 184738 je zvezda nalik našem Suncu koja se nalazi u sazvežđu Labud (Cygnus). Na snimku koji je dobijen teleskopom “Hubble” vidi se kako se spoljašnji slojevi zvezde lagano rastapaju i gube u njenom okruženju, što će se kroz nekoliko milijardi godina desiti i sa našim Suncem.

Svetlocrveni i narandžasti tragovi koji se na slici izvijaju oko planete zapravo su nastali emisijom gasova vodonika i azota.

Ova zvezda okružena je sličnim materijalom od kojeg je sačinjena i naša planeta, iako je poreklo te “svemirske prašine” još uvek nepoznato.

Foto: Jean-Christophe Lambry/ESA/Hubble & NASA (www.spacetelescope.org)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар