Život počeo na Marsu, pre nego što je stigao na Zemlju

Život je možda započeo na Marsu pre nego što je stigao na Zemlju, izjavio je prof Stiven Bener, sa Instituta za nauku i tehnologiju u Vesthajmeru, na naučnom skupu održanom u Firenci.

Naučnici su se dugo pitali kako je došlo do toga da se atomi spoje i načine tri najvažnije molekularne komponente živih organizama: RNK, DNK i proteine.

Molekuli koji sačinjavaju genetski materijal daleko su kompleksniji nego prvobitni “pre-biotički” bujon organskih (baziranih na ugljeniku) hemikalija, za koji se smatralo da je postojao na Zemlji pre više od tri milijardi godina, dok se smatra da se od ta tri elementa prva pojavila RNK (ribonukleinska kiselina).

Jednostavno dodavanje energije, kao što je toplotna ili svetlosna, bazičnim organskim molekulima u “bujonu” ne prouzrokuje nastanak RNK, već katrana.

Da bi se oblikovala RNK potrebno je da se atomi na kristalnim površinama minelara “ukalupe”, a takvi minerali bi se rastvorili u okeanima novoformirane Zemlje, dok bi ih na Marsu moglo biti dovoljno.

- Ove činjenice navode naučnike da veruju da je život započeo na crvenoj planeti, pre nego što je putem meteorita bio prenesen na Zemlju - smatra prof. Bener.

Pitanje kako je nastao život na Zemlji dugo je bilo bez odgovora, budući da je naša planeta u početku bila nepodesna za stvaranje za život potrebnih bora i molibdena.

- Ovaj oblik molibdena nije se mogao stvoriti na Zemlji u vreme kada je nastao život, jer je pre tri milijarde godina na Zemlji bilo vrlo malo kiseonika - objasnio je prof. Bener.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар