Rešena misterija tamne materije, najveća tajna univerzuma?!

Većina tamne materije u svemiru stvorena je od čestica koje poseduju neobično elektromagnetno polje nazvano anapol, tvrde teorijski fizičari s Univerziteta Vanderbilt. Kako tvrde, čestice tamne materije obdarene su jedinstvenom formom elektromagnetizma.

- Postoji veliki broj teorija o prirodi tamne materije. Ono što mi se sviđa kod ove je jednostavnost, ali i jedinstvenost, kao i to što se lako može proveriti - kaže profesor Robert Šerer s Univerziteta Vanderbilt.

On i njegov kolega Čiju Man Ho smatraju da se tamna materija, koja čini 85 odsto sve materije u svemiru, sastoji od osnovnih čestica nazvanih Majoranov fermion, koje su same sebi antičestice. Šerer i Ho proračunali su da ove čestice imaju jedinstveno elektromagnetno polje nazvano anapol. Zahvaljujući tome one nemaju severni i južni pol kao većina drugih čestica, pa zato naučnici ne uspevaju da ih „uhvate“.

- Naša pretpostavka je da tamna materija ima elektromagnetizam o kojem učimo u školi i zahvaljujući kojem baloni koje protrljamo o kosu mogu da se lepe za plafon. Trenutno se za tamnom materijom traga u nekoliko podzemnih laboratorija i možemo da predvidimo gde će se pojaviti. Ako ne budu uspeli da ih detektuju, to će značiti da je naša teorija pogrešna - kaže Šerer.

Fermioni su čestice koje grade materiju. Njihovo postojanje predvideo je Pol Diras 1928. godine, a 10 godina kasnije italijanski fizičar Etor Majorana pretpostavio je da postoje elektronski neutralni fermioni, mada oni dosad nisu otkriveni. U isto vreme prvi put se postavilo i pitanje postojanja tamne materije.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар