Depresija je zarazna?

Depresija je zarazna, a najčešće je možete zaraditi od prijatelja i partnera koji se konstantno žale i pesimistično gledaju na budućnost, pokazala je nova studija američkih stručnjaka.

Eksperti sa Univerziteta u Indijani pratili su šest meseci ponašanje studenata dobrovoljaca koji su bili okruženi osobama sa simptomima depresije i došli do zaključka da je njihov pesimizam zarazan i da takvo orkuženje negativno utiče na psihu zadovoljnih ljudi.

Naučnici su taj fenomen nazvali "kognitivna ranjivost" i opisali ga kao važan okidač depresije i nešto čime se treba pozabaviti u borbi protiv depresije.

- Osoba koja negativno reaguje na stresne događaje u životu, svoj pesimizam i osećaj nezadovoljstva prenosi na ljude sa kojima provodi mnogo vremena, najčešće partnere ili prijatelje - rekao je vođa studije dr Džerald Hefel.

Hefel i njegov tim su takođe uparili i studente-dobrovoljce sa cimerima koji nisu bili skloni depresiji i zaključili da je došlo do smanjenja negativnih misli kod dobrovoljaca, odnosno da je pozitivno okruženje važno za optimističan stav u životu.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар