Mladenci i mladenčići: Za dug, srećan i sladak život

Pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju 22. marta uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Praznik se obeležava i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.


Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca. 

Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom.

"Stari srpski običaj je da se novovenčani parovi posećuju na Mladence i da se na taj praznik darivaju nečim, da što bolje započnu bračni život. Zapravo je reč o prazniku svetih 40 mučenika sevastijskih koji su bili rimski vojnici, izuzetno mladi, od 16 do 20 godina starosti, koji nisu želeli da se odreknu vere u Hrista. Prema strogim rimskim paganskim zakonima toga vremena (početak četvrtog veka), oni su osuđeni na smrt, utapanjem u ledenu vodu jezera. Pretpostavlja se kako je narodni običaj u Srba da se baš tada novovenčanima daju darovi, upravo jer su sevastijski mučenici bili izuzetno mladi ljudi koji su stradali zbog vere u Hrista. Sa druge strane, taj praznik je, pretpostavlja se, izabran jer predstavlja početak proleća i buđenja života u prirodi, što je simbolika novog braka", napominje sveštenik Jovan Babić.
Тропар (глас 1):Бољезанми свјатих имиже о тебје пострадаша умољен буди, Господи, и всја нашја бољезни исцјели, Человјекољубче, молимсја.
Mladence slave oni koji su u bračne vode uplovili prošle ili ove godine. Oni dočekuju goste, najčešće sve one koji su bili na svadbi. Bilo da idu na skromni ručak ili ponovnu feštu za stotinak zvanica, "svatovi" u kuću mladenaca ne dolaze praznih ruku. Za ovaj praznik se najviše kupuju mali kućni aparati kako bi novi supružnici upotpunili dom, ali i sa flašom pića, bombonjerom ili nekom sitnicom.

Po starom običaju, na ovaj dan žene ustaju rano i mese 40 kolačića, mladenčića, koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude decu i sve koji pre podne dolaze u kuću.
Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.


Uspomenu na 40 mučenika slave i stočna i zapadna crkva, a najviše Jermenska apostolska crkva.
 



Recept za mladenčiće


Potrebno je:

    1/2 l kisela voda
    1 parče kvasca
    200 ml ulja
    100 g šećera
    brašno po potrebi
    sok od 1 limuna i korica
    med
    orah


Priprema

Kvasac rastopiti u malo mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodati zejtin, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru i nadošli kvasac. Dodati brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo. Najbolje je testo zamesiti uveče, tako da odstoji preko noći.

Ujuru razviti koru debljine prsta, čašom vaditi mladenčiće i peci. Pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.

Filovati ih po želji, a najbolje medom i orasima.

Starinski običaji


Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude decu i sve koji pre podne dolaze u kuću. Kolačići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta. 


Moderno doba donelo je i moderne načine proslavljanja praznika, pa tako umesto mladenčića, današnje novopečene supruge spremaju mafine, kuglof, brauni ili čiz kejk. Ukoliko se pak opredele za tradicionalne mladenčiće, Beograđanke ih prave sa orasima, žele bombonama ili čokoladom.

Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv. Posećivanje mladenaca uz obavezno nošenje poklona običaj je modernih dana koji je nastao u gradu, ali ga je selo veoma brzo prihvatilo. Uz pravilo reciprociteta - „oni su bili kod nas, moramo i mi kod njih" - materijalni pokloni su potpuno zamenili sve druge i lepše strane običaja.

Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju. Čak i oni koji su bili pozvani na svadbu, a nisu joj prisustvovali, obavezni su da dođu na Mladence. Međutim, u praksi je to drugačije. Bračnom paru koji slavi Mladence u goste uglavnom dolazi najuža porodica i prijatelji.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. Анониман14. март 2013. 13:47

    NAVIKLI SMO U MEDJUVREMENU NA PUNO TOGA. ALI NIKO NE KAZE KAKO DA SLAVIMO MLADENCE POSNO ILI MRSNO JER SU MLADENCI UVEK ZA VREME VELIKOG CASNOG POSTA. NA SRECU U MOM KRAJU (TIMOCKA KRAJINA) MLADENCE SLAVIMO OD VAJKADA MRSNO, T.J. UZ PRASETINU. PA ZAR DA POCETAK MLADIH BRACNIH PAROVA DA POCNE BEDNO I POSNO?!

    ОдговориИзбриши